Mesaj amenințător al Rusiei pentru România. Ce riscăm să pățim din cauza trupelor NATO
Planul Statelor Unite ale Americii de a aduce o parte din unitățile militare americane retrase din Germania în România, a stârnit o reacție extrem de dură din partea Rusiei.
Ce putem păți din cauza Nato. Care este mesajul Rusiei
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei critică aspru planurile americanilor de a muta trupele în România, dar și decizia Pentagonului de a-și spori prezența militară în Polonia și țările Baltice.
„Washingtonul nu ascunde că aceste măsuri fac parte din eforturile de consolidare a aşa-numitei ‘axe nord-sud’ de la Marea Baltică până la Marea Neagră, destinată să devină linie de ‘descurajare’ a Rusiei. România este considerată în cadrul acestui plan drept cap de pod cheie pentru proiectarea forței în regiunea Mării Negre”, a spus Zaharova, scrie Antena 3.
Sfatul Ministerului de Externe rus
„Se vede clar tendința de sporire sistematică a grupării de forțe SUA-NATO în așa-numita zonă ‘de lângă frontieră’, ceea ce în terminologia Alianței înseamnă granițele vestice ale Rusiei. În momentul de fată este vorba de apariția în regim aproape permanent a unor contingente semnificative ale SUA și ale aliaților lor în Europa de Est, adică acolo unde nu au mai fost niciodată înainte”, a mai transmis reprezentanta MAE rus.
„Este clar că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui luat în considerare și în capitalele acelor țari din Europa de Est, care zi și noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldați americani. Le sfătuim să cântărească minuțios toate riscurile și să se gândească serios la consecințe”, a avertizat Zaharova.
Ce spune Ministrul Afacerilor Externe din România
„MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securității în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim şi conform dreptului international la intensificarea provocărilor la adresa securității euroatlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și aprofundarea de către Federația Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre.
În repetate rânduri, atât NATO, cât și aliații au evidențiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive și conforme cu angajamentele internaționale, pe care Alianța Nord-Atlantică le respectă strict.
În același timp, Actul Fondator NATO – Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independentă și integritatea teritorială a tuturor statelor, precum și la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securități”, subliniază MAE.