16 oct. 2024 | 09:12

Mergi cu ”metroul de poveste” și înveți despre istoria României. Pe ce magistrală trebuie să te plimbi, de fapt

Social
Mergi cu ”metroul de poveste” și înveți despre istoria României. Pe ce magistrală trebuie să te plimbi, de fapt
Mergi cu ”metroul de poveste” și înveți despre istoria României. Pe ce magistrală trebuie să te plimbi, de fapt

Românii care circulă cu metroul în București au parte de o surpriză luna aceasta. Primăria a pregătit o campanie împreună cu Metrorex, iar trenurile și stațiile de metrou de pe o anumită magistrală au fost împânzite cu afișe cu români legendari. Pe unde circulă ”metroul de poveste”.

Ce este ”metroul de poveste”

În perioada 14 octombrie – 15 noiembrie 2024, metroul de pe magistrala M5 din București este transformat în ”metrou de poveste”. Primăria Sectorului 6 desfășoară o campanie culturală, iar românii care au făcut istorie în diverse domenii sunt puși pe afișe în trenurile de metrou de pe magistrala care circulă prin Drumul Taberei, dar și în unele stații.

Constantin Brâncuși, Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, personalitățile care au dat și numele a trei stații de metrou bucureștene, se numără printre românii legendari care fac parte din campania desfășurată de primărie, împreună cu Metrorex.

  • Petrache Poenaru nu este doar inventatorul primului stilou din lume, ci şi primul român care a obţinut un brevet de invenţie, în 1827 la Paris.
  • Drumul Taberei se numeşte astfel pentru că, la Revoluţia din 1821, Tudor Vladimirescu și-a așezat aici tabăra de panduri.
  • Constantin Brâncuși a realizat celebra Coloana Infinitului, inspirat de stâlpii gospodăriilor româneşti.

”Cultura merge cu metroul în sectorul 6. În această toamnă bucureștenii sunt invitați să urce în metroul poveștilor ce va circula pe magistrala M5 și să afle mai multe detalii despre români-reper ai culturii noastre, într-un mod creativ și modern în trei stații de poveste: Constantin Brâncuși, Tudor Vladimirescu și Petrache Poenaru”, a transmis Primăria Sectorului 6.

Poveștile lor, în varianta audio

Pe lângă cele trei personalități menționate, care au dat și numele stațiilor de metrou, din campanie fac parte și alți români care au devenit cunoscuți în domeniile lor. Ștefan cel Mare, Mihai Eminescu, Grigore Antipa sau George Enescu se află și ei pe afișele din trenurile de metrou. Călătorii pot citi pe afișe informații de tipul ”știați că”, dar pot asculta și poveștile acestor personalități, pe telefon.

Tot ce trebuie să facă bucureștenii este să scaneze codul QR de pe afișe și vor fi direcționați pe site-ul https://afostodata.ro/romani-de-poveste/. Acolo, pot asculta informații despre românii legendari, pe site, pe Spotify sau pe iTunes.

”În plus, echipa va fi prezentă mai multe zile la rând în metrou și în stații, la orele de vârf, pentru a le oferi călătorilor din Sectorul 6 și volumul Români de poveste pentru a încuraja lectura”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de primărie.

Parteneri
S-a întors la marea iubire, fost fotomodel Playboy, după 20 de ani de căsătorie. Cine este soția lui Daniel Pancu
Redactia.ro
Cum a scăpat Hitler din Primul Război Mondial. Povestea soldatului care i-a cruțat viața: „Dacă aș fi știut cine era, nu l-aș fi lăsat să plece”
Click.ro
Filmări spectaculoase din Ucraina cu un sistem de rachete RAK-SA-12 în acțiune. Sistemul croat e montat pe un Humvee american
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Angajații, cocoșați Guvern cu taxele. Românii plătesc la stat mai mult decât polonezii
EVZ.ro
Când începe și cât durează vacanța elevilor în luna octombrie. În ce zi se întorc în bănci din vacanța de toamnă
Spynews
Băutura care te lasă fără permisul de conducere. Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest pentru amfetamină
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
CU CÂT se VINDE o BANCNOTĂ de 20 de LEI! UNII se ÎMBOGĂȚESC dacă o GĂSESC
Mediaflux
Video halucinant! Copiii dispăruți ai afaceristului Adrian Marțian au fost filmați! Nimeni nu știe nimic de ei. Ce spun pe înregistrare / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro