Meniu vegan de Crăciun. Secretul celor mai bune sarmale fără carne
Te-ai gândit la un meniu vegan de Crăciun anul acesta? În majoritatea caselor din România, niciodată nu lipsesc bucatele tradiționale de pe masă. Cu toate acestea, foarte multă lume este vegană, așa că meniul lor va fi puțin diferit.
Meniu vegan de Crăciun. Ce ar putea să conțină?
Preparatele vegane și cele vegetariene sunt mai ușoare și mai sănătoase decât cele clasice, mai ales atunci când vine vorba despre mâncărurile din această perioadă. Putem să ne bucurăm de preparatele vegane fără să ne simțim plini sau balonați. Desigur, nici nu trebuie exagerat.
De asemenea, nu este deloc plictisitor să mănânci vegan sau vegetarian, așa cum multă lume crede. Există foarte multe rețete foarte gustoase pentru Crăciun. Mai mult de atât, există varianta vegană pentru toate bunătățile de Crăciun: sarmale, fripturi, cârnați și foarte multe deserturi. Iată cum puteți face un meniu vegan de Crăciun:
-
Aperitiv
Puteți alege un aperitiv în formă de brad de Crăciun. Este vorba despre un foietaj făcut în casă cu o umplutură foarte gustoasă. Iată de cei ingrediente veți avea nevoie:
- Pentru pesto: 40 g busuioc, 3 linguri de apă, 3 linguri de semințe de pin, 3 căței de usturoi, 2 linguri de suc de lămâie, 4 linguri fulgi de drojdie inactivă, 1/2 linguriță sare de mare, 3 linguri de ulei de măsline, nuci.
- Pentru aluat: 1 lingură de făină, 2 foi de aluat foietaj, 1 lingură merișoare, o legătură de rozmarin, 1 lingură de boabe de piper roșu.
Mod de preparare
Pentru început, adăugăm într-un blender busuioc, apă, nuci, usturoi, suc de lămâie, drojdie și sare de mare. Amestecăm la viteză mare până compoziția devine omogenă. În timp ce amestecăm, adăugăm ulei de măsline câte puțin.
Mai apoi, așezăm o folie de foietaj pe o suprafață presărată cu făină și întindem în mod egal sosul pesto pe toată suprafața foii, apoi acoperim cu cea de-a doua foaie de foietaj. Tăiem un triunghi mare pentru forma bradului și folosim bucățile rămase pentru a tăia trunchiul și o stea pentru vârf.
Crengile le vom crea crestând în lateralele triunghiului și răsucim fiecare crenguță. Punem bradul în tava de copt și coacem timp de circa 25 de minute până când marginile devin aurii. La sfârșit, presărați cu boabe de piper roșu și decorați cu rozmarin.
Citește și: Plantele care au cele mai multe proteine. Recomandările specialiștilor sunt clare
-
Felul principal
Chiar dacă avem un meniu vegan, sarmalele nu trebuie să lipsească niciodată de pe masă. Există multe rețete de sarmale fără carne. Noi vă vom prezenta sărmăluțe vegetariene în foi de viță. Veți avea nevoie de:
- 40-50 frunze de viță de vie,
- 200g orez brun, pus la înmuiat în apă cu o oră înainte,
- 800g ciuperci champignon
- 1 ceapă,
- 10g pătrunjel mărunțit,
- ½ linguriță boia dulce,
- sare după gust,
- piper măcinat după gust,
- 1 linguriță cimbru uscat,
- 3 foi de dafin,
- ½ linguriță coriandru măcinat,
- ½ linguriță pudra de ghimbir,
- 2 Linguri de ulei de măsline,
- 120g pastă de tomate.
Mod de preparare
Pentru început, tocăm ciupercile și ceapa, apoi încingem puțin ulei într-o tigaie, la foc mediu. Adăugăm ciupercile și ceapa, după care le sotăm pentru 10 minute. Apoi, adăugăm orezul și o cană de apă, pe care îl vom lăsa la fiert 10 minute. După ce este gata, condimentăm și punem peste pătrunjelul proaspăt.
Trecem la asamblarea sarmalelor. Mai întâi, separăm cu grijă frunzele de viță de vie și adăugăm 1 linguri de umplutură în fiecare frunză, formând sărmăluța. Într-o cratiță mare, așezăm sarmalele circular, adăugăm frunzele de dafin și acoperim sarmalele cu frunzele de viță de vie care au mai rămas.
De asemenea, adăugăm apă cât să le acopere și punem cratița la cuptor la 180 de grade Celsius timp de o oră. Este important să verificăm din când în când pentru a vedea dacă mai trebuie apă. Cu circa 15 minute înainte de a fi gata adăugăm pasta de tomate, după care sunt gata.
-
Desert
Există foarte multe deserturi vegane din care puteți alege. Cel pe care îl vom prezenta noi este un cozonac în formă de floare. Gustos și ușor de făcut, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 40g unt vegan, topit
- 1 pliculeț drojdie instant240ml lapte de migdale, încălzit ușor
- 1 Lingură zahăr organic
- 1/4 Lingură sare
- 360g făină albă
- 450g cremă de ciocolată și alune, încălzită
- 2 Linguri lapte de soia
- 1 Lingură ulei măsline
Mod de preparare
Începem prin a amesteca într-un bol laptele cald și untul topit, după care presărăm drojdia deasupra și o lăsăm să activeze timp de 10 minute. Adăugăm zahărul, sarea și făină treptat.
Atunci când aluatul devine dens, îl punem pe o suprafață presărată cu făină și frământăm timp de un minut pentru a forma o bilă. Ungem un bol cu ulei și punem bila în el, după care îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lăsăm așa timp de o oră la cald.
Încingem cuptorul la 200 grade Celsius și împărțim aluatul în 3 bucăți egale. Întindem fiecare bucată în formă de cerc, iar folosind o spatulă întindem 1/2 din crema de alune peste primul cerc, acoperim al doilea cerc și repetăm procedeul.
Apoi, folosind o farfurie mare, tăiem marginile pentru a obține un cerc perfect. Transferăm luatul pe o tavă cu hârtie de copt, iar apoi îl tăiem în 16 fâșii egale. Răsucește fâșiile câte 2, cu vârful înăuntru, pentru a forma o stea, unge suprafața cu lapte de soia și pune totul la cuptor pentru 30 de minute. Poftă bună!