Medicul Virgil Musta, avertisment înfricoșător pentru români: „Marea responsabilizare şi nu marea relaxare!”

Medicul Virgil Musta, avertisment înfricoșător pentru români: „Marea responsabilizare şi nu marea relaxare!”
Medicul Virgil Musta, avertisment înfricoșător pentru români: "Marea responsabilizare şi nu marea relaxare!

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, trage un semnal de alarmă și avertizează românii că, din păcate, nu a început relaxarea, ci responsabilizarea. Țara noastră se află în prezent într-o stare de pandemie, iar eforturile de a respecta în continuare măsurile de protecție recomandate de autorități, cresc șansa ca în viitor să putem să ieșim în siguranță pe stradă.

Virgil Musta, apel către români

“Eroul în halat alb”, așa cum mai este numit medicul Virgil Musta, este cel care a vindecat sute de pacienți infectați cu COVID-19 și totodată cel care se află în linia întâi în lupta anti-COVID-19, încă de la început. Fiind prezent zi și noapte alături de pacienți, medicul avertizează cetățenii de pericolul și suferința la care sunt supuși pacienții infectați cu acest virus parșiv.

El atenționează că pericolul nu a trecut, iar relaxarea restricțiilor ar trebui să însemne o responsabilitate mai mare din partea fiecăruia dintre noi.

Marea responsabilizare şi nu marea relaxare! Poate că unora li se pare că insist prea mult pe această idee de a continua să rămânem şi după 15 mai foarte atenţi şi să păstrăm la nivel personal şi familial majoritatea măsurilor de prevenţie şi precauţie cu care deja ne-am obişnuit.

Dar am motivele mele, bazate pe ceea ce am trăit intens în această perioadă şi tocmai de aceea încerc să explic şi celor care, din fericire pentru ei, nu au ajuns să simtă pe pielea lor decât frustrarea izolării, nu şi boala. Ştiu că aceste două luni de zile au reprezentat o perioadă grea, în care pentru mulţi s-au acumulat multe frustrări, din diverse motive întemeiate.

Dar mai ştiu foarte bine şi că destui oameni au suferit în spitale (unii încă mai suferă) din cauza acestui virus. Este o realitate pe care eu am trăit-o direct. Am încercat împreună cu colegii mei să găsim în permanenţă soluţii astfel încât să reuşim să le alinăm suferinţa şi să facem tot posibilul să-i vindecăm cât mai repede”, a scris acesta într-un mesaj pe Facebook

“Nu vreau să ştergem cu buretele ce am câştigat”

Medicul Virgil Musta afirmă că toate rezultatele obținute până în prezent au fost ținute în frâu de medici și autorități cu un efort imens. Acesta apreciază, de asemenea, receptivitatea cetățenilor cu privire la respectarea regulilor și îi roagă să fie conștienți de pericolul care ar putea urma.

Chiar dacă nu am ajuns la dramele din alte ţări, noi medicii din linia întâi am trăit tot timpul cu gândul că e posibil oricând să explodeze numărul de cazuri şi să ajungem să nu-i mai putem trata pe toţi, în special cazurile grave.

Aşa că, dacă până acum am reuşit să ţinem situaţia sub control, în special datorită responsabilităţi manifestate de marea majoritate a românilor (aşa cum am mai spus), nu vreau să ştergem cu buretele ce am câştigat şi să trăim din nou cu toţii cu teama că totul poate scăpa de sub control.

Să nu uităm că totuşi suntem încă într-o pandemie, într-o fază de platou, dar curba încă poate merge în jos sau în sus”, a mai scris Musta.