Medicul Valeriu Gheorghiță, veste bună pentru români. Cine sunt pacienții care au prioritate la cea de-a doua etapă de vaccinare

Medicul Valeriu Gheorghiță, veste bună pentru români. Cine sunt pacienții care au prioritate la cea de-a doua etapă de vaccinare
Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră pentru români Sursă foto: Inquam photos/George Călin

Noul an vine cu vești bune pentru români. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a anunțat când va începe cea de-a doua etapă de vaccinare, dar și cine va putea beneficia de serul mult așteptat. Potrivit medicului, persoanele cu următoarele boli cronice vor putea să se vaccinee începând cu data de 15 ianuarie.

Ce se întâmplă cu persoanele care nu au apucat să se vaccineze

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a explicat că s-au luat măsuri suplimentare cu privire la situația nefericită a persoanelor care nu au apucat să se vaccineze în prima etapă din motive de nesincronizare cu centrele de vaccinare.

„Pentru persoanele care nu au reuşit să-şi facă programare sunt operaţionalizate serviciile de call-center din fiecare judeţ, în care personalul este instruit încât să poată rezolva orice problemă care rezidă din programare, atât pentru persoanele juridice cât şi pentru persoanele fizice din prima etapă a strategiei de vaccinare”, a spus coordonatorul, potrivit antena3.

Medicul a mai anunțat faptul că cea de-a doua etapă de vaccinare va începe pe data de 15 ianuarie, iar persoanele care vor avea prioritate fac parte din categoria persoanelor cu vârstă peste 65 de ani, cât și cele care suferă de boli cronice.

Valeriu Gheroghiță speră că în această două etapă să nu mai existe problemeșe apărute în prima etapă, astfel că, un număr mare de persoane va putea fi vaccinat fără a exista desincronizări între platforma de programare și cea a centrelor de vaccinare.

„Ne dorim accelerarea etapelor de vaccinare având în vedere că am început mai devreme decât estimam. Vom începe mai repede și etapa a doua, practic după 15 ianuarie, începând cu beneficiarii care se află internați în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Ce afecțiuni cronice au prioritate pe lista de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat ce se întâmplă în cazul pacienților care fac tratamente pentru rinichi.

„Dezvoltăm un sistem prin care persoanele după ce pleacă din stațiile de hemodializă să fie transportate cu aceleași mijloace de transport către centrele de vaccinare. Vor fi vaccinate și ulterior se va urma traseul obișnuit”, a adăugat acesta.

În ciuda faptului că lista oficială a afecțiunilor cardiace va fi publicată în cursul zilei de astăzi, după ce mai multe comisii specializate vor analiza cu atenție lista de boli recomandate de OMS, medicul Gheorghiță a dezvăluit o mare parte din afecțiunile care vor avea întâietate la vaccinare.

Potrivit acestuia, persoanele care suferă de afecțiuni precum boli cronice cardiovasculare, diabet zaharat, afecţiuni neurologice precum sindromul Down, obezitate, afecţiuni cronice renale, pulmonare, imunodepresia, infecție cu HIV și SIDA, vor intra în categoria persoanelor care vor putea primi serul începând cu data de 15 ianuarie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI