Medicul Valeriu Gheorghiță, anunț categoric despre vaccinarea anti-Covid-19: „Se vor administra trei doze”

Medicul Valeriu Gheorghiță, anunț categoric despre vaccinarea anti-Covid-19: „Se vor administra trei doze”
Valeriu Gheorhiță, anunț de ultimă oră despre doza a treia de vaccin Sursă foto: Inquam Photo

În contextul valului patru al pandemiei, predominant cu tulpina Delta, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat, joi seara, că va fi nevoie de administrarea unei doze suplimentare de vaccin, având în vedere rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii Universității Oxford. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, mai multe categorii de persoane vor avea nevoie de cea de-a treia doză de vaccin.

Ce eficiență au vaccinurile anti-Covid-19

În cursul serii de joi, medicul Valeriu Gheorghiță a explicat ce se întâmplă cu eficiența vaccinurilor în contextul unei noi variante de Covid-19, mai agresive. Acesta a menționat faptul că noua tulpina Delta are un grad mult ma imare de contagiozitate, iar transmiterea comunitară se face mult mai rapid, inclusiv din partea persoanelor vaccinate.

„Vaccinurile nu mai sunt atât de eficiente, deși pe forme severe, forme care au nevoie de spitalizare au eficientă de peste 90%, însă, comparativ cu varianta Alpha, varianta anterioară, se pare că în ceea ce privește infecția asimptomatică, această eficiență este mai redusă”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la un post TV.

În ciuda eficienței sale de 90-95%, medicul susține că există mai multe categorii de persoane vulnerabile care, fie nu dezvoltă un număr suficient de anticorpi, fie aceștia se pierd foarte repede, iar aceste persoane rămân după un anumit timp fără protecție. În cazul acestor categorii, Valeriu Gheorghiță a explicat că lucrurile par să fie clare, astfel că persoanele vulnerabile vor primi și cea de-a treia doză.

„Din acest punct de vedere, vorbeam de rate de eficacitate de circa 90 – 95%, asta înseamnă că atunci când te raportezi la valori mari, la milioane de persoane vaccinare, 5% reprezintă foarte mult.

5% din persoanele care nu dezvoltă număr suficient de anticorpi provin chiar din rândul celor care sunt vulnerabili, cei în vârstă, cei care au boli cronice, cei care sunt imunodeprimati, pacienți cu transplant sau pacienți care fac tratamente imunosupresoare. Tocmai de aceea, perspectiva va fi foarte clară, se vor administra trei doze la persoanele care sunt imunodeprimate”, a precizat medicul.

La câte cazuri s-ar putea ajunge pe zi

Medicul Valeriu Gheorghiță a dezvăluit că numărul persoanelor infectate cu Covid-19 s-a dublat față de începutul lunii august, fiind așteptate creșteri mari ale cazurilor, având în vedere că lumea revine din concediile petrecute în Europa.

Din păcate, previziunile făcute pentru luna septembrie nu sunt foarte bune, astfel că specialiștii estimează că vor ajunge să fie chiar și 1600 de cazuri pe zi.

„Se anticipa această creștere, am transmis că din estimări, având în vedere implementarea relaxărilor și faptul că varianta Delta devine dominantă există această probabilitate de creștere. Considerăm că e foarte probabil să ajungem la final de august la peste 900 de cazuri pe zi și în septembrie, a doua parte, peste 1500 – 1600 de cazuri”, a transmis Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI