06 apr. 2021 | 06:46

Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre noua mutație E484K. Ce trebuie să știe toți românii

Sănătate
Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre noua mutație E484K. Ce trebuie să știe toți românii
Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre mutația E484K Sursă poză: Inquam Photos/Octav Ganea

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat ce presupune mutația E484K, nou apărută la tulpina britanică și cea sud-africană. Medicul a explicat efectele reduse ale vaccinurilor asupra acestei mutații, dar și modul în care apare și poate să dispară.

Când va fi posibilă dispariția mutației E484K

Medicul Valeriu Gheorghiță a confirmat prezența mutației E484K pentru tulpina britanică și cea sud-africană, ceea ce presupune o eficiență mai mică a vaccinurilor în cazul celor două tulpini menționate. C

Cu toate acestea, Valeriu Gheorghiță face apel la cetățeni să nu intre în panică și să se vaccineze, aceasta fiind singura soluție de a scăpa de virus în cel mai scurt timp posibil. Medicul a subliniat, de asemenea, faptul că vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi eficient pentru o perioadă de minimum șase luni de la rapel.

„În primul rând mutația E484K este o mutație care se regăsește și pe tulpina braziliană și pe tulpina sud-africană. Este adevărat că aceste două tulpini au o rezistență față de vaccinurile disponibile la acest moment.

Este vorba despre o eficacitate ușor mai redusă a vaccinurilor disponibile la acest moment, dar datele care provin din SUA, cel puțin pentru vaccinul de la Pfizer, arată că la 6 luni de la doza de rapel eficacitatea acestui vaccin și eficiența care este validată în viața de zi cu zi se păstrează la peste 91%, fiind inclusiv protecție față de aceste variante noi.

Lucrurile nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică. Este de subliniat cursa contra cronometru față de care noi ne aflăm în lupta cu acest virus.

Cu cât un număr mai mare de persoane se vor vaccina în perioada următoare, la nivel global, cu atât numărul de infectări se va reduce semnificativ și probabilitatea acestui virus de a căpăta și de a acumula noi mutații va scădea considerabil”, a spus Valeriu Gheorghiță la Punctul de întâlnire.

Cum apar mutațiile

Medicul militar a explicat că mutațiile sunt generate de circulația virusului de la persoană la persoană și de modul în care fiecare organism încearcă să se apere. Astfel, pentru a se apăra de răspunsul imunitar al fiecărui organism, virusul va încerca să scape prin formarea unor noi mutații în fața cărora nu există anticorpi.

Valeriu Gheorghiță încurajează cetățenii cu privire la adoptarea a două bariere împotriva apariției noilor mutații, acestea fiind vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție.

„Mutația se generează prin circulația virusului. Este o presiune de selecție la care acest virus este supus, ori de câte ori face un pas de al o persoană la o altă persoană. El se va adapta în fața răspunsului imun și va încerca să scape. Cum? Realizând mutați care să ăl scape de acțiunea și efectul neutralizant al anticorpilor.

Singura modalitate prin care putem controla apariția de noi variante virale, să nu îi mai dăm posibilitatea acestei tulpini circulante să cumuleze noi variante este să ne protejăm cât mai mulți dintre noi. Pe de-o parte prin vaccinare, iar pe de altă parte respectând măsurile de protecție.

Trebuie să accelerăm campania de vaccinare, oamenii trebuie să înțeleagă cât de importantă este vaccinarea, pentru că altfel, s-ar putea ca în următoarele luni să ajungem să nu mai avem eficiența pe care ne-am dorit-o de la vaccin. Ceea ce nu este de dorit pentru nimeni, pentru că așa nu vom putea să controlăm această pandemie”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Cea mai așteptată lansare pe Netflix. Fanii sunt în al 9-lea cer
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro