Medicul Octavian Jurma, semnal de alarmă: “În următoarele săptămâni se vor infecta 1 milion de români şi vor muri 10.000 de persoane”
Tot mai multe informații și păreri avizate spun că actuala criză generată de valul 4 nu este nici pe departe terminată. Perosnalități importante din medicină și cercetare spun că numărul pacienților infectați va crește, la fel și cel al persoanelor decedate. Cifrele prevăzute de Octavian Jurma, de exemplu, sunt de ordinul a zecilor de mii de decese.
Noi previziuni sumbre legate de valul 4 al pandemiei la nivel european
Pandemia COVID-19 continuă să domine agenda politică în toată Europa. Până la 15 mai 2021, au existat aproape 54 de milioane de cazuri de COVID-19, rezultând un milion de decese în regiunea europeană. Țările din Europa Centrală și de Est au fost afectate în mod deosebit, cu unele dintre cele mai mari rate de deces pe cap de locuitor din lume.
Asistența primară a jucat deja un rol crucial în răspunsul sistemului de sănătate la COVID-19 și va continua să o facă pe măsură ce ne recuperăm, dar numai dacă este acceptat, așa cum trebuie. Angajații din asistența primară medicală s-au luptat și luptă în continuare.
Cei din multe țări, inclusiv România, Polonia, Finlanda, Suedia, Grecia, Irlanda și Germania au descris unele dintre dificultățile cu care s-au confruntat când a început pandemia. Au fost nevoiți să regândească rapid modul în care au acordat asistență medicală în timp ce se angajau la consultații la distanță, recunoscând în același timp că mulți dintre cei mai vulnerabili pacienți au fost excluși. Cu toate acestea, s-au adaptat la noile modalități de lucru și o bază de dovezi în schimbare rapidă.
România în cea mai gravă criză de la începutul pandemiei
Valul 4 se pare că a reușit să facă ce nu au reșit celelalte două valuri la un loc. Au crescut într-un ritm progresiv noile cazuri, și mai ales decesele. Secțiile ATI nu mai fac față, iar România a cerut ajutor european.
În urmă cu 4 zile Uniunea Europeană a trimis medicamente și echipamente COVID-19 în România pentru a face față crizei de sănătate. Comisia Europeană a declarat că a coordonat transportul către România a 250 de concentratoare de oxigen, dispozitive esențiale pentru creșterea aprovizionării cu oxigen medical necesar pentru tratarea pacienților cu COVID-19 bolnavi în stare critică. Polonia a trimis 50 din cele 250 de concentratoare, în timp ce restul provin dintr-un depozit din UE.
De asemenea, UE a coordonat transportul a 5.200 fiole de anticorpi monoclonali din Italia către România, a declarat Comisia într-un comunicat de presă. Anticorpii monoclonali sunt un tratament experimental pentru pacienții cu COVID-19.
UE va coordona, de asemenea, transportul a opt concentratoare suplimentare de oxigen și 15 ventilatoare din Danemarca. Ventilatoarele ajută pacienții cu COVID-19 grav bolnavi să respire.
Octavian Jurma face predicții catastrofale
Unul din medicii care a tot trsa semnale de alarmă cu privire la modul de pregătire a acestui nou val, medicul și biostatisticianul Octavian Jurma face în aceste zile niște predicții sumbre cu privire la nnumărul de infectări și chiar de decese.
Conform medicului Octavian Jurma, România va înregistra cel puțin un milion de persoane infectate și cel puțin 10.000 de persoane decedate, ca urmare a acstui val 4 al pandemiei.
„Vom continua la acest nivel stratosferic încă cel puţin 2 săptămâni. 1 milion de români se vor mai îmbolnăvi în următoarele 2 săptămâni dintre care vom depista doar 200,000 de mii. 10,000 de români vor fi ucişi de COVID-19 în următoarele 2 săptămâni dintre care vom depista doar 5,000 mii. Este indubitabil ca rata de creştere a pandemiei a scăzut şi ca avem o „rezistenţă” în jurul pragului de 20,000 de cazuri pe zi.
În acest stadiu al pandemiei, problema nu mai o reprezinta însă maximele săptămânale care sunt plafonate natural de numărul scăzut de teste, ci minimele care continua sa crească mai lent dar susţinut şi pun presiune pe plafon. Deşi e posibil ca în această săptămână valorile zilnice se treacă chiar de 19,000 cazuri noi, e puţin probabil ca plafonul de 20,000 sa fie străpuns.”, a afirmat Octavian Jurma.