Medicul Emilian Imbri, avertisment înfiorător privind efectele noilor mutații Covid-19: „Pierderile de vieți omenești vor fi foarte mari”

Medicul Emilian Imbri, avertisment înfiorător privind efectele noilor mutații Covid-19: „Pierderile de vieți omenești vor fi foarte mari”
Emilian Imbri, medic infecționist

Fostul manager al Spitalului „Victor Babeș” din București atrage atenția pericolului major la care este expusă populația României. Potrivit medicului, autoritățile și cetățenii trebuie să fie atenți înainte de orice la tulpina Delta, care reprezintă principalul factor declanșator pentru formele grave ale infecției, cât și pentru o mare parte din decesele înregistrate până acum. De asemenea, dr. Emilian Imbri recomandă vaccinarea, ca fiind arma cea mai puternică împotriva acestei pandemii.

În ce condiții va crește rata de vaccinare în România

Emilian Imbri a estimat o creștere a ratei de vaccinare, odată cu apariția tulpinii Omicron. De asemenea, acesta susține că românii vor dori să se imunizeze în număr mai mare atunci când vor realiza efectele reale ale vaccinului, cât și gradul de pericol al noii tulpini. Cu alte cuvinte, cetățenii din țara noastră reacționează cel mai rapid la frică, deși este mai important să știe că vaccinul anti-Covid-19 este singura armă pentru combaterea acestei pandemii.

„Este posibil să crească dorința de vaccinare, doar că la noi acest lucru ar fi posibil doar în cazul în care ne vom convinge noi că este periculoasă această nouă tulpină, deci niciodată românul, ca să spun mai limpede așa, n-o să ia o decizie decât după ce cântărește el singur niște lucruri. Pentru că așa am reușit să îi determinăm să cunoască compoziția chimică a vaccinurilor, să vadă și să studieze, și să zică, `păi dacă numai 30% îmi oferă protecție, păi de ce să mă vaccinez`, (…) vedeți? Lucrurile sunt percepute diferite.

Un vaccin este bine-venit, indiferent că îți dă 30%, 20%, 50%, îți oferă niște avantaje. La vârsta mea și toți cei de vârsta mea ar trebui să se gândească că cel mai performant vaccin care poate să asigure o protecție, sau nu o protecție, o eficiență de 90%, după vârsta de 60 de ani, răspunsul organismului la astfel de stimuli este de până în 25% – 30%.

Cu toate acestea, eu personal mă vaccinez pentru că îmi folosesc și aceste mici lucruri pe care mi le conferă vaccinul”, a explicat Imbri, potrivit B1.

„Nu am reușit să stingem acest focar”

Infecționistul subliniază pericolul reprezentat încă de tulpina Delta, cea care a cauzat până în acest moment toate tragediile pe plan mondial, dar și în România, fiind principalul factor favorizant pentru criza sanitară din țara noastră.

Pe de altă parte, medicul avertizează asupra riscului apariției altor tulpini periculoase ca rezultat al interacțiunii dintre tulpinile deja existente și neînlăturate.

„Avem o pandemie mondială, dar în țara noastră există o tulpină, Delta. Tulpina aceasta este încă în proporție, spuneau specialiștii, de 90% și ceva, este cea care circulă și dă boala respectivă. Noi nu am reușit să stingem acest focar. Să stingi înseamnă să termini, să elimini, să scapi de transmiterea acestei tulpini.

Deci e stupid să te pregătești să te pregătești să primești Epsilon și tot așa, toată viața… Probabil că toată viața așa vom face. Noi, dacă nu reușim, și n-am reușit, prin vaccinare, că nu mai așa se poate face treaba, că în rest o să fie tot timpul mici focare de unde vor putea să se extindă dacă nu reușim să facem treaba asta, atunci ce facem, îi așteptăm pe epsiloni cu Delta în casă și să îi lăsăm să se amestece între ei și să ne infecteze când unii, când alții sau ambii la un loc”, a mai precizat medicul.

Pericolul care pândește omenirea

Medicul Emilian Imbri subliniază că toate valurile pandemice care aduc noi și noi tulpini Covid-19 vor forma o barieră greu de distrus, astfel încât, vaccinurile existente nu vor mai avea efect în fața noilor mutații.

„Mai vine după Epsilon, să zicem, și altă tulpină. Eh, toate amestecurile acestea de tulpini, la un moment dat, s-ar putea, printr-o infectare continuă, permanentă și primită cu mult interes de poporul nostru, să creeze în timp, în 10-15 ani, o imunitate încrucișată.

E greu să vă explic, și eu am înțeles târziu, despre treburile acestea, însă vreau să vă spun iarăși un lucru, până se întâmple chestia asta, adică să lăsăm pe toți să ne imunizăm de turmă așa, la grămadă și să scape cine poate, pierderile de vieți omenești vor fi foarte mari”, a mai explicat Emilian Imbri, la B1TV.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI