Medicul Emilian Imbri, avertisment crunt după valul mare de infectări: „Probabil că o să ne vaccinăm a patra oară”

Medicul Emilian Imbri, avertisment crunt după valul mare de infectări: „Probabil că o să ne vaccinăm a patra oară”
Emiliam Imbri, medic infecționist

Fostul manager al Spitalului “Victor Babeș”din București face previziuni înfiorătoare privind evoluția pandemiei de Covid-19. Medicul Emilian Imbri susține că problemele esențiale din sistemul medical actual vor conduce țara către dezastru. Mai mult, infecționistul susține că fără un comportament asumat, care să respecte măsurile de protecție, virusul se va transmite în repetate rânduri.

Riscurile de infectare cu tulpina Delta sunt în continuare uriașe

Potrivit OMS, 99% dintre infectările Covid-19 sunt datorate tulpinii Delta. Întrebat unde vom ajunge dacă lumea va continua să ignore măsurile de prevenție anti-Covid-19, medicul Emilian Imbri a explicat pe înțelesul tuturor la ce riscuri suntem expuși.

Potrivit acestuia, lumea s-a familiarizat cu această tulpină Delta, astfel încât, ultimele valuri i-au surprins pe români cu garda jos. Din acest motiv, riscul de transmitere este extrem de mare, indiferent de numărul de doze de vaccin administrate. În schimb, marele avantaj al vaccinului este acela că ne ferește să dezvoltăm forme grave ale bolii, care implicit, cresc riscul deceselor.

„Contează că datorită modului nostru de a ne comporta și faptul că ne-am obișnuit cu Delta, (…) ne-am obișnuit cu numărul de morți, ne-am obișnuit cu faptul că există această tulpină și, ca atare, vom continua să circulăm, așa cum circulăm, vor veni sărbătorile de iarnă, când chiar dacă nu va fi așa o spectaculoasă mișcare browniană tot ne vom relaxa în continuare, că am obosit de atât stres, și atunci sigur că se va transmite în continuare această variantă și tot timpul ne vom îmbolnăvi.

De ce? Pentru că eu în momentul de față cunosc cazuri, colegi de-ai mei, care sunt la a treia îmbolnăvire. Nu mai contează că ești vaccinat de trei ori, probabil că o să ne vaccinăm a patra oară ș.a.m.d. Vaccinul te scapă de spital, te scapă să ajungi cumva în stare gravă. În rest, vedeți că se ia indiferent dacă ai trecut prin boală, indiferent dacă ai trecut prin boală și te-ai vaccinat, virusul se ia dacă nu respecți elementarul gest pe care trebuie să îl faci, să pui masca și să nu te îmbulzești sau să nu te apropii foarte mult de ceilalți”, a explicat medicul, la B1TV.

„Lipsa de cunoștințe medicale și de igienă vor duce la un dezastru”

În continuare, medicul Emilian Imbri critică dur lipsa cunoștințelor esențiale din domeniul medical, la care se mai adaugă igiena precară și alte probleme existente în spitale. Din păcate, pronosticul medicului este unul trist, expunând astfel motivele pentru care România va fi lovită de alte valuri ale pandemiei.

„Cine să impună în momentul de față niște chestii mai aspre sau niște măsuri? Cine are timp de așa ceva? Vedeți că sunt foarte ocupați cei care ar trebui să încerce, și apoi scade foarte mult popularitatea, imaginați-vă puțin cum adică să faci ceva ca alte țări? Noi suntem noi, întotdeauna am fost noi.

De asta vă spun că suntem într-un mare impas. Am scăpat totul din mână și încet-încet lipsa de cunoștințe medicale, lipsa de cunoștințe elementare de igienă, de sănătate publică ș.a.m.d. vor duce la un dezastru. (…) Deja Germania vorbește foarte clar și evident de valul 5, dar noi nu suntem în stare să îl terminăm pe acesta, valul 4. O să vină val după val”.