Reprezentantul României la OMS a și-a exprimat părerea cu privire la pericolul la care sunt expuși cetățenii în urma vaccinării cu AstraZeneca. Medicul Alexandru Rafila consideră că situațiile apărute rar reprezintă un risc pe care majoritatea vaccinurilor și medicamentelor îl au, astfel că este mai important ca oamenii să privească asupra beneficiului pe care acestea le au asupra sănătății.
Medicul Alexandru Rafila susține și el continuarea vaccinării cu serul produs de AstraZeneca, după ce Agenția Națională a Medicamentelor și OMS au analizat situația pacienților cu probleme și au concluzionat că vaccinul este sigur pentru sănătate, neexistând dovada unei legături de cauzalitate între vaccin și apariția trombozelor în cazul anumitor cetățeni.
Reprezentantul României la OMS a subliniat, de asemenea, că orice vaccin și medicament poate provoca reacții adverse, dar important este procentul în care apar, comparat cu avantajele pe care le aduc pentru sănătate. Acesta a explicat că au existat cazuri în care oamenii au murit după ce au consumat aspirină, atrăgând atenția asupra acestui risc.
”Legătura dintre vaccin și decese poate exista la orice vaccin, nu doar la acesta și nu doar la cel pentru coronavirus. Aceste riscuri există pentru orice medicament. De exemplu, la aspirină au existat astfel de situații. Deci se poate muri și de la aspirină.
Nu pot fi excluse, dar importantă este frecvența cu care apar.
Balanța trebuie să fie net în favoarea beneficiilor. Lucrurile acestea se întâmplă cu orice medicament, dar nu se discută pentru că sunt folosite de mulți ani”, a explicat Alexandru Rafila la RealitateaPlus.
Reprezentantul PSD a explicat că decizia autorităților din România cu privire la continuarea vacinării cu AstraZeneca a fost strâns legată de lipsa cazurilor de tromboze în rândul pacienților vaccinați.
Alexandru Rafila consideră că și celelalte state vor ține cont de decizia EMA și vor relua vaccinarea cu serul de la AstraZeneca. Acesta a insistat asupra faptului că reacțiile adverse reprezintă o amenințare reală, doar atunci când apar des.
”Trebuie să ne uităm foarte serios care sunt consecințele administrării acestor 17 milioane de doze de vaccin (în UE și Marea Britanie – n.red). În România nu am văzut cazuri de coagulare a sângelui. Decizia autorităților s-a bazat pe acest lucru și cred că a fost corectă.
Cred că și celelalte state vor ține cont de evaluarea EMA și vor continua vaccinarea. În orice prospect al oricărui medicament există reacții adverse, important este ca cele grave să nu fie dese”, a concluzionat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.