Medicul Alexandru Rafila, avertisment dur. Cum trebuie să purtăm măștile pentru a fi utile. Informația care dă totul peste cap

Medicul Alexandru Rafila, avertisment dur. Cum trebuie să purtăm măștile pentru a fi utile. Informația care dă totul peste cap
Medicul Alexandru Rafila, avertisment dur. Cum trebuie să purtăm măștile pentru a fi utile

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, atrage atenția asupra modului în care purtăm masca de protecție. Dacă aceasta nu este folosită corespunzător, oamenii riscă să se îmbolnăvească, nicidecum să fie păziți de contactarea virusului. Acest avertisment vine după ce mulți cetățeni au apărut pe stradă cu măști mai mult agătațe de față, decât purtate așa cum ar fi corect.

Cum trebuie să purtăm masca de protecție pentru a fi de ajutor

Noile restricții impuse de autorități nu sunt ușor de suportat pentru nimeni, dar sunt necesare. Încercarea tot mai mare a oamenilor de a ieși din case a pus pe jar autoritățile, deoarece riscul răspândirii virusului crește. În ciuda tentativelor de a ne proteja cu măști de protecție confecționate de fiecare așa cum a putut, temperaturile ridicate ne ispitesc în a ne descoperi nasul și uneori gura, lăsându-ne astfel fără protecție și foarte vulnerabili la virus.

Din acest motiv, medicul Alexandru Rafila a făcut un avertisment extrem de serios cu privire la modul obligatoriu în care trebuie să purtăm masca pentru a ne fi un aliat împotriva COVID-19 și nu un dușman.

Dacă utilizăm masca responsabil nu devine un factor de risc. Depinde cum o folosim. Dacă o păstrăm un timp limitat, de exemplu până se umezeşte, dacă nu punem mâna pe partea frontală a măştii, dacă ea acoperă foarte bine tot timpul gura într-adevăr, este un factor de protecţie. Dacă o purtăm doar aşa, de decor, şi nu întruneşte aceste condiţii, atunci ea poate fi un factor de risc pentru că simpla agăţare a măştii pe faţă nu este o barieră eficientă. Şi în plus, în afară de mască, limitarea contactelor cu alte persoane pe de o parte şi igiena mâinilor pe de altă parte trebuie neapărat să însoţească purtarea măştii, nu este vorba doar de o singură măsură, ci de un ansamblu de măsuri şi ele trebuie luate în permanenţă împreună” a declarat Alexandru Rafila, duminică seara, la Digi 24.

Medicul Alexandru Rafila recomandă testarea medicilor și a pacienților cu probleme repsiratorii

În contextul în care tot mai multe cadre medicale sunt testate pozitiv, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie insistă asupra nevoii de a testa personalul medical simptomatic, dar și pacienții cu probleme respiratorii. Pentru ca acest lucru să poată fi posibil în timp util, doctorul Rafila menționează că este nevoie de aparatură eficientă în cât mai multe spitale.

Dacă reuşim să face cât mai rapid şi o testare a personalului medical simptomatic şi a tuturor pacienţilor care au sindroame respiratorii şi să reuşim să avem acele echipamente care pot fi folosite cu foarte mare eficacitate în spitale, probabil că o să putem să avem un control mai bun al situaţiei alături de îmbunătăţirea în ceea ce priveşte echipamentul de protecţie (…) şi întărirea regulilor de distanţare în timpul serviciului” a precizat Alexandru Rafila