Medicul Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră pentru români: „Acum se pot deschide fără probleme școlile”

Alexandru Rafila, despre redeschiderea școlilor Sursă poză: Inquam Photos/Alexandru Prepeliță

Medicul Alexandru Rafila a vorbit miercuri seară despre situația epidemiologică din țară, inclusiv de posibilitatea redeschiderii școlii. Potrivit specialistului, mai multe instituții de învățământ și-ar putea deschide porțile, fără a preprezenta un risc pentru elevi, profesori sau restul populației.

După ce scenarii ar trebui să se facă redeschiderea școlilor

Alexandru Rafila susține că redeschiderea școlii ar trebui să se facă după câteva considerente și scenarii bine definite, luându-se în calcul și posibilitatea creșterii cazurilor de Covid-19, mai ales că o nouă tulpină mult mai contagioasă se află acum și în țara noastră.

“Discuția aceasta globală legată de deschiderea școlilor nu e sănătoasă pentru că nu discutăm de 3,5 milioane de elevi și studenți – discutăm de mai multe categorii de elevi, respectiv studenți.

Deschiderea școlilor trebuie să se facă în funcție de câteva scenarii care să țină cont de o eventuală creștere de diferite grade a numărului de cazuri noi, ținând cont de noua tulpină care circulă mai mult în Marea Britanie sau în alte țări din Europa, și trebuie în mod diferențiat abordată problema”, a transmis medicul, într-o intrvenție la Antena3.

Posibilele noi restricții ar trebui să se facă diferențiat

După o analiză a situației epidemiologice, reprezentantul României la OMS consideră că școlile primare și de gimnaziu, existente în aproape toată țara, ar putea să se deschidă în acest moment.

În cazul unei creșteri considerabile a îmbolnăvirilor, Alexandru Rafila vorbește despre noi măsuri care ar putea fi adoptate, în funcție de situație și nu aplicate în mod unitar.

“De exemplu, acum se pot deschide fără probleme, în majoritatea localităților din țară, școlile primare și de gimnaziu. La o creștere medie, să spunem, am putea discuta de menținerea școlilor primare și de un scenariu hibrid pentru gimnaziu.

Deci, această abordare unitară care s-a întâmplat până în momentul de față, de luni de zile, care nu a fost fundamentată de niciun specialist sau doar de unul, nu cred că este sănătoasă.

Ea nu a ținut cont nici de evoluția pandemiei la nivel național, nici de situația locală din fiecare județ sau fiecare localitate, nici măcar de modul în care se organizează școlile”, a spus Alexandru Rafila, în cadrul emisiunii “Punctul de întâlnire”, de la Antena3.

Școlile nu reprezintă un pericol în pandemie

Potrivit unui studiu realizat pentru OMS, profesorul Rafila susține că redeschiderea școlilor în pandemie nu reprezintă un pericol pentru societate. Mai mult, copiii până la zece ani resimt foarte puțin impactul virusului, în timp ce, în absența școlii, dezvoltarea psihică a acestora poate avea de suferit.

„Este o prezentare pe care am făcut-o la congresul studenților la Medicină. Ea provine din surse ale Organizației Mondiale a Sănătății și de la UNICEF. E un studiu care arată câteva lucruri: copiii până la 10 ani se îmbolnăvesc mult mai rar și transmit mult mai puțin virusul.

Riscurile în foarte multe țări pentru copiii care nu merg la școală, mai ales din această categorie, sunt extrem de mari în ceea ce privește sănătatea mintală”, a mai spus Rafila, potrivit sursei citate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI