Fostul manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a oferit primele informații despre simptomele infecției cu tulpina Omicron, în contextul apriției primelor cazuri și în România. Potrivit profesorului, un procent mic de populație poate dezvolta forme severe, care să necesite inclusive internarea în spital. Adrian Streinu-Cercel atrage atenția cetățenilor cu privire la măsurile de protecție pe care trebuie să le respecte împotriva infectării cu Covid-19.
Medicul infecționist a transmis că simptomele apărute în rândul tinerilor infectați cu noua tulpină Covid sunt similarecu cele ale faringitei sau a anginei, respectiv, dureri în gât. Acesta a explicat că, din fericire, majoritatea simptomelor identificate până acum sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice, ceea ce reduce nivelul de îngrijorare al populației. Cu toate acestea, există un procent mic de cazuri care pot dezvolta forme severe ale bolii, fiind nevoie de internarea în secția de Terapie Intensivă.
„La nivelul studenților care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor.
Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Și un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, spune prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.
Recent, medicul a afirmat că există o probabilitate mare ca un nou val de infectări produs de tulpina Omicron să lovească România. Motivul principal este cel al nerespectării măsurilor de protecție, printre care se numără purtarea corectă a măștii, dar și vaccinarea anti-Covid-19. Mai mult, Adrian Streinu-Cercel a susținut că românii se poartă ca și cum ar vrea să se infecteze.
„Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital”, a transmis medicul infecționist.
Cu privire la protecția împotriva infecției, medicul susține că principalele arme pe care le are toată lumea la dispoziție sunt vaccinul, purtarea măștii de protecție și spălatul mâinilor cu apă și săpun.
“Primul lucru este să ne vaccinăm. Şi există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. Tot CDC a venit şi a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese.
Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare. O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului ceea ce este foarte bine că încep școlile.
Ce mai avem de făcut? Să purtăm masca şi în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt 5 oameni în cameră stam fără mască dacă sunt 6 stam cu mască. (…)
Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale”, a concluzionat profesorul.