Medicul Adrian Marinescu, scenariu sumbru pentru perioada sărbătorilor privind tulpina Omicron: „Se va extinde aproape peste tot”

Medicul Adrian Marinescu, scenariu sumbru pentru perioada sărbătorilor privind tulpina Omicron: „Se va extinde aproape peste tot”
Medicul Adrian Marinescu, directpr medical la Matei Balș

Medicul Adrian Marinescu a vorbit recent despre noua tulpină Covid-19, deja existentă în România. Potrivit directorului medical al Institutului Matei Balș, românii ar trebui să aibă în vedere contagiozitatea crescută a acestei noi variante și să se protejeze, folosindu-se de toat măsurile în acest sens. De asemenea, specialistul îi îndeamnă pe cetățeni să nu intre în panică din cauza apariției noii variante în țara noastră, deoarece aceasta dă în general forme ușoare ale bolii.

„Trebuie să se vadă și partea plină a paharului”

Adrian Marinescu susține că apariția acestei variante noi de Covid-19 nu este o surpriză pentru nimeni, având în vedere gradul mare de transmitere prin care se caracterizează. Medicul le recomandă cetățenilor să petreacă sărbătorile de iarnă într-un cadru intim, pentru a evita contactarea virusului și dezvoltarea unei posibile forme a bolii mai grave.

„Este foarte clar că după doi ani de pandemie, atunci când o variantă virală care se transmite uşor apare, ea va ajunge şi în România, e vorba doar de timp. Că sunt primele cazuri, diagnosticate, cele 2, 3, că avem şi pe lângă e clar, cum nu trebuie să facă nimic cetăţeanul faţă de ce a făcut, trebuie doar să ştie că e în pandemie şi că într-adevăr această variantă virală cu o mare probabilitate se va transmite, se va extinde, probabil cam peste tot.

Trebuie să vadă şi partea plină a paharului, că totuşi, din datele de până cum pare că este mai degrabă cu forme uşoare, deci nu trebuie să intre în panică, dor că trebuie să se gândească că sărbătorile se vor face cu un echilibru mai degrabă pe partea sufletească sau, mai bine zis, interacţionând cu familia restrânsă, pentru că altfel există riscul să se infecteze şi este greu de spus dacăa explicat dr. Marinescu.

Vaccinarea anti-Covid-19 este o armă împotriva noii tulpini

Adrian Marinescu susține faptul că vaccinul anti-Covid-19 existent în acest moment poate fi eficient împotriva acestei noi tulpini, protejându-ne de formele grave ale bolii. Potrivit specialistului, un vaccin special creat pentru această tulpină ar pute aapărea în câteva luni, ceea c ear putea fi mult prea târziu, dacă oamenii nu se vaccinează din timp cu cel actual.

„Nu este târziu şi cu siguranţă ar trebui să o facă şi aici sunt 3 aspecte: în primul rând că nu avem la îndemână un update al vaccinului, deocamdată nu există, probabil că o să treacă câteva luni până să-l avem la îndemână, 2, datele ştiinţifice pe care le avem ne spun că, în momentul în care faci booster-ul ai un răspuns imun care totuşi va fi bine potenţat, şi punctul al treilea şi probabil cel mai important este că nu contează dacă mă infectez sau pot transmite, ceea ce mă interesează este că, în momentul în care fac infecţia să am o mare probabilitate să am o formă autolimitantă, care să nu-mi pună viaţa în pericol, ori din tot ceea ce avem până acum aceste vaccinuri, cele existente în momentul de faţă, mă protejeză în a face o formă severă”,a explicat dr. Marinescu.

„Anul 2022 se va caracteriza printr-o perioadă de domolire”

Cu o perspectivă optimistă asupra viitorului, medicul Adrian Marinescu consideră că anul 2022 trebuie să fie un an al domolirii virusului, ceea ce înseamnă că, cetățenii din toată lumea trebuie să își formeze imunitate împotriva virsului, astfel încât să poată conviețui cu el, fără a mai dezvolta forme grave care să producă decese.

„Anul 2022 este un an care trebuie să fie al echilibrului în ceea ce priveşte pandemia, adică trecerea la etapa de convieţuire. Foarte probabil că omicronul este chiar în această idee, nu ştiu dacă neapărat va mai fi şi valul al şaselea, foarte important nu e că apar noi variante virale, ci că, într-adevăr, dacă vorbim de domolirea virusului, lucrurile merg pe acel făgaş şi facem mai multe lucruri în acelaşi timp:

Căpătăm imunitate la nivelul mapamondului, prin vaccinare, trecând prin boală, virusul are şi el o evoluţie naturală şi evident că la un moment dat începe şi el să scadă în intensitate, mă refer la partea de agresivitate şi evident, la un moment dat, anul 2022 să însemne trecerea către acea etapă în care vom avea guturaiul, mai mult decât forma severă din terapie intensivă.

Facem o diferenţă foarte clară între spaţiile închise, mai ales neaerisite şi ceea ce se întâmplă afară, riscul este incomparabil mai mare în momentul în care stau la interior, interacţiunea cu mulţi participanţi în spaţiu închis ar trebui evitată, este o variantă care se transmite mai uşor decât Delta, eu cred că, nefiind primele sărbători prin care trecem, cam ştim ce avem de făcut, trebuie doar să percepem lucrurile ca atare, să ne gândim că suntem în pandemie şi că mai e nevoie de puţină răbdare”, a declarat medicul Adrian Marinescu, pentru News.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI