Medicul Adrian Marinescu, anunț sumbru despre următoarele luni de pandemie. Mesajul lui important pentru români

Medicul Adrian Marinescu, anunț sumbru despre următoarele luni de pandemie. Mesajul lui important pentru români
Adrian Marinescu, mesaj important pentru români Sursă foto: Eduard Vînătoru/Mediafax

Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă cu privire etapele pe care românii sunt obligați să le parcurgă pentru a contribui activ la eradicarea pandemiei. Medicul de la „Matei Balș” avertizează că această perioadă cruntă, traversată de țara noastră, nu va înceta din senin, ci din aproape în aproape, cu pași mici, dar siguri.

„Vrem să închidem pandemia într-un timp rezonabil”

Chiar dacă toată lumea așteaptă o veste bună cu privire la sfârșitul pandemiei și revenirea la o viață cât mai aproape de normalitate, medicul Adrian Marinescu le transmite oamenilor că acest lucru va mai dura ceva timp, neștiindu-se cu exactitate perioada.

Potrivit specialistului, pandemia va lua mai întâi forma unor focare de regiuni și focare izolate, iar ulterior ar putea dispărea. Pentru ca acest lucru săse întâmple, oamenii trebuie să știe că cele mai importante arme sunt vaccinarea și regulile de protecție.

„Pandemia nu se închide precum o ușă, dar vrem să o închidem într-un timp rezonabil, pas cu pas. Și atunci, am nevoie să mă vaccinez și am nevoie de măsurile de prevenție pentru ca virusul să dispară ușor-ușor din circulație.

Este ceea ce-mi trebuie ca să pot să rezolv pandemia într-un interval de timp – n-o să-l precizăm de-acum, că e greu de spus, dar după părerea mea, pandemia se va închide transformând-o în focare de regiune sau în focare izolate și lucrul acesta va însemna o perioadă mai lungă de timp”, a arătat, miercuri seara, la Digi24, medicul infecționist.

„Încheierea pandemiei nu înseamnă dispariția virusului”

Medicul Adrian Marinescu susține că vom putea deveni din nou liberi atunci când peste 70% din populația lumii va fi imunizată. Specialistul susține de asemenea că sfârșitul pandemiei nu este același lucru cu dispariția virusului, ceea ce înseamnă că, virusul ar putea circula mai mult timp prin anumite zone, chiar dacă o mare parte a populației nu va mai fi în pericol.

„Când mă refer că se va închide mă refer la faptul că imunizarea va fi la nivel de masă și probabil că 70 la sută din populația globului va fi imunizată și atunci clar că măsurile de relaxare vor veni. Când mă refer la regiuni, e posibil ca la un moment dat pandemia să spunem că s-a închis, dar să fie anumite regiuni unde o să mai avem cazuri.

Lucrurile nu se pot închide dintr-odată. Altfel spus, închiderea pandemiei nu înseamnă că dispare infecția SARS-CoV-2. Facem diferența între a mai exista virusul și a fi pandemie. La un moment dat, cu siguranță nu va mai fi nevoie să purtăm mască”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

“Vor fi două luni cu presiune mare”

Medicul de la “Matei Balș” avertizează populația cu privire la perioada grea pe care România o va traversa în următoarele două luni. Cu tpate acestea, din toamnă, cetățenii se pot aștepta la măsuri de relaxare treptate care vor marca revenirea la o viață către normal

„Probabil că din toamnă ar trebui să fie o situație mult mai echilibrată decât acum. Momentul în care se va întâmpla să renunțăm la măsurile de prevenție e greu de spus și întrebarea e: vom renunța la purtarea măștii în spațiile închise? Nu, cred că întâi o să mergem cu spațiile deschise, o să o luăm treptat. Așa cum măsurile restrictive au venit pas cu pas, și cele de relaxare vor veni de asemenea.

Următoarele două luni vor fi cu multe cazuri. Cam două luni o să fie grele de-acum. Nu m-aș gândi că e vorba de un vârf sau de un platou, m-aș gândi că sunt două luni cu presiune mare la nivelul spitalelor și mă aștept ca undeva după aceste două luni lucrurile să se așeze treptat și în momentul în care se termină vara, să fie în mod categoric mai bine decât acum”, a dezvăluit directorul medical al Institutului „Matei Balș”, potrivit sursei citate.