Medicul Adrian Marinescu, adevărul despre efectele devastatoare generate de Covid-19: „Se întâmplă doar în România”

de: Rosu Ioana
02 07. 2021

Managerul Institului „Matei Balș”, infecționistul Adrian Marinescu, a vorbit despre situația actuală a pandemiei în țara noastră, dar și despre modul în care aceasta a fost și este gestionată. Potrivit specialistului, numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 a scăzut semnificativ, însă, începând din toamnă, există riscul ca tulpina indiană să se răspândească în toată țara.

„Ne putem gândi că la toamnă va fi un număr mare de infectări”

Medicul Adrian Marinescu este unul dintre cadrele medicale emblematice pentru perioada Covid-19, acesta fiind prezent în cadrul multor intervenții pe această temă, explicând care este situația epidemiologică în spitalul pe care îl conduce, dar și în țară.

Invitat în cadrul emisiunii moderate de Marius Tucă, specialistul a avertizat asupra pericolului pandemiei, urmând ca din luna septembrie să crească cazurile de infectare cu noua tulpină.

„Pandemia nu s-a încheiat, dar există nuanțe. Din punct de vedere științific, nu este o ușă pe care o poți închide. (…) Când a apărut prima dată varianta din Marea Britanie a fost un interval de două luni, două luni și jumătate până am avut cazuri peste tot.

Acum dacă vorbim despre tulpina indiană, ne putem gândi că la toamnă va fi un număr mare de infectări, dar asta nu înseamnă o presiune pe sistemul medical”, a spus Adrian Marinescu.

Totodată, medicul a menționat faptul că panica nu ajută la rezolvarea problemelor, ci dimpotrivă, starea de tensiune și exagerare nu face decât să înrăutățească situația actuală.

„Trebuie să gândim la rece. Aș face cu mai mult calm lucrurile astea. Să ne aducem aminte de discuția legată de suprafațe, ce nebunie era. Aș pleca de la ideea că o infecție virală poate ridica probleme, pentru că sunt imprevizibile, afectează organismul”, a adăugat medicul infecționist, potrivit alephnews.ro.

Pandemia a contribuit la distanțarea dintre oameni

Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre exagerarea purtării măștii de protecție în locurile în care în nicio țară nu se mai poartă. Potrivit acestuia, acoperirea excesivă a feței a dus la o înstrăinare între cetățeni, astfel că, panica cu care s-a gestionat această situație nu a avut un impact social pozitiv.

„Apropo de oameni care poartă masca în momentul în care nu ar mai fi nevoie, se întâmplă doar în România. Ne întoarcem tot la panică și la faptul că lucrurile au fost imprevizibile și nu sunt foarte clare”, a adăugat acesta.

Cu privire la campania de vaccinare, medicul Adrian Marinescu susține că a decurs prost, multă lume fiind influențată de grupurile de antivacciniști care au reușit să atragă de partea lor destui oameni, în special tineri.

„Cu câteva excepții, peste tot a mers prost (campania de vaccinare – n.red.). Cei care au rămas în etapa a treia nu sunt vulnerabili. Sunt tinerii. Pentru că acest curent al antivacciniștilor chiar a contat”, a concluzionat medicul infecționist.