24 aug. 2023 | 11:19

Medicii din spitalul din Târgu Jiu, nevinovați? Adevărul din spatele erorii medicale. Ce a dezvăluit mama înainte de intervenție

Sănătate
Medicii din spitalul din Târgu Jiu, nevinovați? Adevărul din spatele erorii medicale. Ce a dezvăluit mama înainte de intervenție
Spitalul Județean Târgu Jiu

Un nou caz petrecut la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu a revoltat o țară întreagă. Eroare medicală care a pus în pericol viața unui adult și a unui bebeluș vine la scurt timp după moartea unei femei gravide, în Botoșani. Ca urmare a dezvoltării unui conflict amplu în jurul acestui subiect, Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al spitalului, a oferit primele informații medicale legate de situația controversată.

Ce s-a întâmplat după sosirea femeii în spital?

Un caz medical neobișnuit a atras atenția opiniei publice, după ce o femeie în vârstă de 35 de ani a ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu cu dureri abdominale puternice, iar diagnosticul inițial de eventrație, o hernie postoperatorie s-a schimbat rapid în timpul intervenției.

Astfel, medicii au constatat că, pe lângă eventrație, diagnosticul initial, femeia era în travaliu, iar un bebeluș aștepta să fie ajutat să iasă din pântecele mamei sale. În momentul în care s-a confirmet faptul că pacienta era însărcinată și se afla în travaliu, medicii au făcut apel la un medic ginecolog pentru a se prezenta în momentul intervenției.

Printr-o operație de cezariană de urgență, un bebeluș sănătos, cu o greutate de 3,200 kg, a fost adus pe lume. Copilul a fost transferat la secția de Neonatologie, iar acum se află în stare stabilă.

În urma acestei situații, considerată de toată lumea o eroare medicală gravă, conducerea Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu a anunțat că a demarat o anchetă pentru a investiga acest caz. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Mihaela Țicleanu, a declarat că femeia susține că nu știa că este însărcinată și că nu a fost la medic pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Proaspăta mămică, în vârstă de 35 de ani,se afla deja la a doua naștere, având două fiice gemene în vârstă de 16 ani.

Clarificările aduse de către spitalul din Târgu Jiu. Ce le-a zis femeia medicilor înainte de operație

Purtătorul de cuvânt al spitalului a povestit toate etapele, de la internare, până la finalizarea intervențiilor la care a fost supusă pacienta. Se pare că, imediat după internare, riscul de restrangulare a eventrației ientificate a crescut.

Pacienta a negat că ar fi însărcinată și a declarat că are menstruație și urmează tratament anticoncepțional, astfel că, medicii au exclus din start o posibilă sarcină, mai ales că un astfel de caz, numit sarcină criptică, apare la una din 2.500 de femei însărcinate.

”Pacienta, în vârstă de 35 de ani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 19.08.2023, cu dureri abdominale și prezența unei eventrații abdominale post operatorie supraombilicală strangulată, care a fost parțial redusă în urma manevrelor de taxis (manevre de presiune cu ajutorul mainii, efectuate in scopul reducerii unei hernii strangulate) efectuate de medic.

Medicul chirug de gardă a decis internarea pacientei pentru supraveghere, căci exista riscul ca eventrația să se restranguleze, ceea ce s-a și întâmplat.
Menționăm faptul că, în timpul anamnezei, pacienta a afirmat că nu este însărcinată, că a avut menstruație și se află sub tratament cu anticoncepționale.

De asemenea, aceasta a declarat pe proprie răspundere că nu este însărcinată și la Laboratorul de Imagistică Medicală, înainte să i se facă raze pulmonare.
În data de 22 august 2023, în timpul vizitei medicale, medicul chirug a constatat că pacienta are nevoie de intervenție chirurgicală (eventrație strangulată) și au fost demarate pregătirile pentru operație.

Intraoperator s-a constatat prezența eventrației strangulate cu intestin afectat, cu epiplon în sac de eventrație, dar și un uter mărit ca volum ca urmare a unei sarcini.
În acel moment, medicul chirurg a solicitat prezența în sala de operație a colegilor de la Secțiile Obstetrică Ginecologie și Neonatologie.

După intervenția medicilor obstreticieni, s-a continuat intervenția chirurgicală și pentru rezolvarea eventrației.
În prezent, pacienta se află internată în Terapie Intensivă, pentru recuperarea postoperatorie, iar nou-născutul este la Neonatologie.

Mama este conștientă, cooperantă, stare de sănătate fiind stabilă. Și starea de sănătate a copilului este stabilă. Potrivit medicului chirurg, având în vedere diagnosticul stabilit și abdomenul cicatricial și multioperat, dar și peritonita generalizată din antecedentele medicale, efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informații suplimentare relevante pentru diagnosticul de eventrație abdominală.

Statistic vorbind, în una din 2.500 de sarcini, femeia nu este conștientă de prezența fătului și află că este însărcinată când se declanșează travaliul. Va fi demarată o anchetă internă privind respectarea protocoalelor și procedurilor medicale în acest caz. De asemenea, au fost sesizate DSP Gorj, Colegiul Medicilor Gorj și ANMCS”.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „De acolo de sus se bucură pentru tot ce vede “
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
ANAF nu poate să vândă terenurile Elenei Udrea. La ce preț au ajuns bunurile
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Capital.ro
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Tribunalul Iaşi, după ce românca a dat în judecată Casa de Pensii: "Pensia a fost calculată corect"
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
O nouă EPIDEMIE în TOATĂ Europa. BOALA care FACE deja RAVAGII
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro