Medicii din Italia, decizie halucinantă. Ce se întâmplă cu bătrânii bolnavi de coronavirus
În fața numărului tot mai mare de pacienți infectați cu coronavirus, medicii din Lombardia încep să se confrunte cu probleme mult mai seiroase decâr virusul în sine. În lipsa paturilor insuficiente pentru numarul mare de pacienți, ei trebuie să decidă cine trăiește și cine moare.
Situațiile dramatice cu care au ajuns să se confrunte medicii
Această dilemă etică, tulburătoare, amplifică starea și așa anxioasă a perioadei. Paturi de spital puține, echipamente medicale limitate, aflux mare de pacienți. Pe lângă munca epuizantă, pe lângă riscul enorm la care se expun, pe lângă faptul că se văd nevoiți să-i suplinească și pe colegii lor care se îmbolnăvesc, medicii italieni trebuie să facă față unei probleme etice sfâșietoare: pe cine ajută și pe cine nu.
Numprul pacienților din Italia infectați cu COVID-19 a ajuns miercuri la 7.900. Mai mult de 70% dintre aceștia sunt în Lombardia. Lupta spitalelor de a suplimenta numărul de paturi e acerbă. Sălile de operație s-au transformat în secții de Terapie Intensivă.
Nu se știe când va fi atins vârful maxim al epidemiei. Alegerile medicilor sunt tot mai dificile. „Este o realitate că va trebui să alegem pe cine să tratăm, iar această alegere va fi încredințată operatporilor individuali de pe teren, care se pot găsi în situația de a avea probleme etice”, spune un medic dintr-un spital din Milano.
„Am văzut medici în lacrimi”
În Lombardia sunt aproximativ 900 de paturi disponibile pentru pacienții care necesită terapie intensivă, dar în unele provincii spitalele sunt aproape de saturație. Consemnul este să se păstreze resursele pentru pacienții cu reale șanse de supraviețuire. Asta înseamnă tineri, fără boli asociate, în detrimentul bătrânilor sau al celor cu maladii pre-existente.
Principiul „primul sosit, primul servit” a fost abandonat. Giulio Gallera, consilier regional în Lombardia, spune că presiunea asupra medicilor este enormă și că a văzut medici în lacrimi din cauza situației dramatice din spitale.
„Alegerea este făcută într-o cameră de urgenţe folosită pentru evenimente de masă, în care intră doar pacienţii cu COVID-19. Dacă o persoană are între 80 şi 95 de ani şi insuficienţă respiratorie severă, probabil nu va supravieţui” (medic pentru Corriere della Sera).