Medicamentul care te poate salva de internarea la ATI. Americanii au făcut anunțul
Luată în doze mici, aspirina poate să protejeze plămânii și să reducă nevoia de ventilație la pacienții cu coronavirus, se indică într-un studiu al Univerisității George Washington, care a fost miercuri și citat de CNN.
Medicamentul care te poate salva de internarea la ATI
Aspirina este un medicament ieftin și accesibil. În plus, ea poate să îi țină pe bolnavii infectați cu noul coronavirus departe de ATI, reducând riscul decesului provocat de coronavirus, cel mai probabil datorită faptului că poate să prevină formarea cheagurilor de sânge, a spus o echipă de cercetători de la Universitatea George Washington, într-un studiu apărut în jurnalul Anesthesia & Analgesia.
Aspirina este accesibilă și se cumpără fără prescrpție medicală. Costul este mic față de alte medicamente ce se folosesc de regulă în tratarea simptomelor provocate de coronavirus. De menționat este că o cură de tratament cu redemsivir poate să coste și mii de dolari. Dar aspirina poate să prevină apariția cheagurilor de sânge, fiind și motivul pentru care au avut un atac de cord sunt sfătuite să ia aspirină, zilnic, în doze mici.
„Motivul pentru care am început să cercetăm aspirina în relație cu infecția provocată de COVID-19 este pentru că, în primăvară, ne-am dat seama că toți acești pacienți prezentau complicații asociate cu tromboza sau multiple cheaguri de sânge formate pretutindeni în organism”, a spus pentru CNN medicul Jonathan Chow, profesor asistent de anestezie și medicină de urgență la Școala de Medicină și Științe Medicale George Washington.
„Datorită acestui fapt, ne-am gândit că folosirea unui agent antiplachetar sau un medicament care subțiază sângele, precum aspirina, poate fi de ajutor în tratarea infecțiilor provocate de COVID-19”, a mai declarat Chow.
Ce a indicat studiul
De asemenea, echipa aceasta a analizat dosarele medicale pentru 412 pacienți internați în mai multe spitale din SUA, între lunile martie și iulie 2020. Cam 24% dintre aceștia au primit aspirină în decurs de 24 de ore de la internare ori în cele șapte zile ce au precedat internarea. Cei mai mulți însă, 76% dintre ei, nu au fost tratați cu aspirină. Utilizarea aspirinei a fost asociată cu o reducere de 46% a ventilației mecanice, o reducere de 43% a internării la terapie intensivă, precum și o scădere cu 47% a mortalității intraspitalicești, mai indică studiul.
Dar Chow a avertizat și că există și limitări ale studiului, iar una dintre ele este aceea că echipa a analizat dosarele pacienților, însă nu a studiat și efectul aspirinei în comparație cu placebo, cercetând efectele în timp real.
Însă acesta a făcut trimitere către studiul „Recovery Trial”, din Marea Britanie, ce investighează aceeași legătură între aspirină și COVID-19, într-un studiu randomizat cu grup de control, indicând că acesta ar avea ultimul cuvânt de spus în ce privește efectele aspirinei asupra pacienților bolnavi de coronavirus.