Medicamentul care nu trebuie luat de copii. Dr. Mihai Craiu a dat alerta
În această perioadă din an, mai ales și datorită schimbărilor bruște de temperatură, pot apărea mici probleme de sănătate. În special la cei mici, având în vedere că imunitatea le este în dezvoltare. De la mici răceli, la gripe, aceste probleme de sănătate trebuiesc tratate într-un anume fel, când vine vorba de copii. În general, recomandarea medicilor este să se evite un anume medicament, aspirina, având în vedere că poate crea complicații micuților pacienți. Un astfel de sfat îl dă și medicul pediatru Mihai Craiu.
Mihai Craiu: „Aspirina nu este sigură pentru copii”
Este posibil să fi auzit medicul pediatru spunând că nu ar trebui să vă tratați copilul cu produse cu aspirină fără prescripție medicală. Iar dacă nu ați auzit, medicul Mihai Craiu spune că aspirina și produsele care conțin aspirină nu trebuie administrate copiilor sau adolescenților. Recomandare este doar sub indicația specifică a medicului pediatru.
La fel ca mulți dintre noi, când auziți acest sfat, s-ar putea să aveți tendința să vă gândiți: „ce mare lucru?”. Este posibil să fi existat cazuri în care v-ați tratat copilul cu aspirină și acesta nu a suferit niciun efect negativ.
La urma urmei, aspirina este adesea denumit „aspirina pentru copii”. Deci, ar părea logic ca acesta să poată fi administrată copiilor. Copiii cărora li se administrează aspirină în timpul unei boli virale sunt expuși riscului de a suferi de o boală rară, dar foarte gravă, spune Mihai Craiu.
Boala este cunoscută sub numele de sindrom Reye. Acest lucru pare să apară mai des la copiii care au avut gripă sau varicelă. Dar, conform medicului Mihai Craiu, poate apărea și în cazul altor boli virale, inclusiv al răcelii obișnuite.
„Dacă are gripă, părintele să nu-i dea aspirină copilului! Se poate produce o complicație motală, se numește sindrom Reye și-i afectează ficatul și creierul în același timp. E vorba de copii până la vârsta de 18 ani. De altfel, scrie și-n prospectul aspirinei.
La fel, și alte produse care conțin salicilați, adică conservanți. Să zicem conserve de compot, care are o concentrație mare de salicilat, la un pacient gripat nu-i cea mai bună idee. Există raportări în literatura de specialitate de sindrom Reye după salicilat non-medicamentos.”, arată dr. Mihai Craiu, la Digi 24.
Produse despre care nu știai că au în conținutul lor acest medicament
Știați că aspirina se regăsesește în Pepto-Bismol? Da, chestia aia roz și vâscoasă pe care părinții noștri ne-o dădeau de fiecare dată când ne durea burta nu mai este recomandată copiilor, deoarece conține aspirină.
Dar există un produs care este comercializat sub numele de Pepto-Bismol pentru copii, și este practic un supliment de calciu fără aspirină deloc.
Din nefericire, este adesea dificil să discernem ce medicamente fără prescripție medicală de pe rafturile farmaciilor conțin aspirina. Multe produse includ o varietate de medicamente diferite sub același nume de marcă.
Este important ca atunci când cumpărați medicamente pentru copilul dumneavoastră să vă uitați la secțiunea de pe etichetă intitulată ”Ingrediente active”. La aceast seecțiune căutați aceste medicamente care indică prezența aspirinei:
- Acid acetilsalicilic
- Acetilsalicilat
- Acid salicilic
- Salicilat
În cazul Pepto-Bismol, veți vedea ingredientul activ subsalicilat de bismut. Este posibil să întâlniți și alte denumiri de medicamente care pot crea confuzie. Dacă nu sunteți sigur dacă un medicament conține aspirina, asigurați-vă că vă adresați medicului sau farmacistului.