Medic specialist, avertismentul care le dă fiori părinților. Cu ce probleme se confruntă copiii care s-au infectat cu Covid-19

Medic specialist, avertismentul care le dă fiori părinților. Cu ce probleme se confruntă copiii care s-au infectat cu Covid-19
Efectele infecției cu Covid-19 la copii

Infecția cu Covid-19 nu iartă pe nimeni, astfel că medicii trag un semnal de alarmă cu privire la problemele de sănătate cu care rămân copiii, dacă au fost infectați cu Covid-19. Din păcate, aceste afecțiuni grave apar și în cazurile asimptomatice, ceea ce ridică și mai multe îngrijorări.

Unul din cinci copii rămâne cu sechele pulmonare

Noile cazuri studiate demonstrează că tot mai multe persoane rămân cu probleme de sănătate în urma infecției cu Covid-19. Dacă până acum se vehicular că persoanele mai expuse erau cele cu cormobidități sau cu vârste înaintate, de acum înainte, avertismentul privind afecțiuni post infecție este valabil inclusive pentru copii sau persoane tinere.

Din acest motiv, mai mulți medici atrag atenția asupra sechelelor la plămâni, cu care rămâne un copil din cinci, un procent destul de mare raportat la numărul copiilor infectați. Aceștia au explicat că afecțiunile suferit sunt identificate în urma radiografiilor pulmonare din timpul controlului. Ca și simptome comune, copiii afectați obosesc mult mai repede, fără a face niciun efort deosebit.

Unul dintre spitalele din România care se confruntă cu acest tip de probleme este cel din Sibiu, acolo unde medicii au observat modificări îngrijorătoare ale plămânilor, în rândul copiilor.

Medicul pneumolog Simina-Iulia Ida le recomandă părinților să monitorizeze atent evoluția stării copiilor, dacă aceștia au fost infectați cu Covid-19. Din păcate, o parte dintre cei 8000 de copii care au contactat virusul au fost asimptomatici, motiv pentru care nu au control asupra situației.

Recomandarea medicilor pentru părinți

Specialistul subliniază faptul că atât cei simptomatici, cât și cei asimptomatici pt rămâne cu sechele pulmonare. Astfel, dacă observați modificări de comportament sau lipsă de energie în rândul celor mici, cel mai indicat este să faceți o programare la medicul pneumolog.

”Având în vedere un număr redus de cazuri de infecție COVID-19 la copii în țara noastră, respectiv 8.000 pe parcursul pandemiei, ne gândim că pe viitor pot apărea totuși asemenea cazuri cu sechele pulmonare, și de aceea spitalul nostru de Pneumoftiziologie din Sibiu a demarat această acțiune prin care dorim să venim în sprijinul copiilor care au trecut peste infecția cu virusul SARS CoV-2.

Este vorba despre o acțiune care are ca principal scop depistarea sechelelor pulmonare la copii, și vorbim nu doar despre copiii care au trecut prin forme de boală ușor simptomatice sau asimptomatice, dar și la acei copilași care au intrat în contact cu un membru al familiei sau un membru din anturaj care a rămas asimptomatic și care nu a fost testat”, spune Simina-Iulia Ida, medic Pneumolog, potrivit Antena3.

Vezi în galeria foto cum se văd plămânii unui copil infectat cu Covid-19 în urma unei tomografii computerizate.