Medicul infecționist Carmen Dorobăț avertizează părinții și profesorii privind modul de organizare și desfășurare a testării anti-Covid-19 pe bază de salivă. Până în acest moment, nicio unitate medicală nu a primit testele non-invazive cu ajutorul cărora vor fi testați elevii, însă operațiunea se anunță a fi complicată.
După multe discuții și negocieri între Ministerul Sănătății cel al Educației s-a stabilit că cea mai simplă și rapidă cale de testare în școli este aceea a testelor non-invazive pe bază de salivă. Cu toate acestea, în cursul zilei de astăzi este anunțată distribuirea primului lot de astfel de teste, însă momentan nu se știe cine îl va primi.
Având în vedere aceste aspecte, medicul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași trage un semnal de alarmă privind atenția sporită cu care trebuie efectuată testarea anti-Covid-19. Potrivit lui Carmen Dorobăț, testele ar trebui realizate de către un reprezentant medical prezent în fiecare școală. În lipsa acestuia, profesorii sau părinții care vor avea această misiune trebuie să urmeze niște etape clare și sigure de prelevare a probelor, evitând transmiterea comunitară.
În plus, medicul din Iași subliniază că aceste teste au o eficiență redusă, motiv pentru care, testele pozitive trebuie confirmate cu un alt test PCR. Părinții care doresc să efectueze acasă aceste teste, trebuie să învețe metoda corectă de efectuare, cât și modul de a depozita deșeul odată cu finalizarea testului. De asemenea, părinții sunt rugați să anunțe cazurile pozitive, fără a încerca ascunderea lor.
„Misiunea nu e deloc ușoară în a organiza astfel de testări. Ideal ar fi ca școlile să aibă un cadru medical. Să le explice părinților ce aud e făcut, cum trebuie depozitate acele deșeuri potențial infectate. Va fi o problemă acolo unde nu există cadru medical, în mediul rural.
Cadrele didactice, dacă le revine lor această misiune, trebuie să fie foarte atente.Părinții trebuie să respecte procedura. Dacă se întâmplă că testul să fie pozitiv, să nu între în panică. Să depoziteze deșeul corespunzător și să repete testarea cu un test PCR pentru că se știe că aceste teste au o rată de precizie scăzută.
Dacă părinții s-au dovedit dornici în a le face acasă, trebuie să învețe să le facă corect, dar să le facă și cu bună-credință. Trebuie să se intereseze de modalitatea de a îndepărta deșeul, de modalitatea de a anunța potențialul rezultat pozitiv”, a afirmat Carmen Dorobăț, la Realitatea PLUS.