Medic infecționist de la Spitalul ”Victor Babeş”, semnal de alarmă pentru români: ”Avem un nou val de coronavirus”. Simptomele care indică infecția

de: Rosu Ioana
03 10. 2023

Specialiștii în Sănătate din România au identificat trei mutații ale virusului SARS-CoV-2, care circulă în țară în cadrul unui nou val de infecții, potrivit avertizărilor emise de medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Există, însă, și o veste care ar putea să-i liniștească pe români. Ce simptome apar în urma infectării cu Covid-19?

România se confruntă din nou cu un nou val de Covid-19

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, medicul Cristian Oancea, a atras atenția cu privire la apariția a trei mutații ale coronavirusului în România, în cadrul unui nou val de infectări. Cu toate acestea, medicul a adus liniște, afirmând că formele de infectare sunt în general ușoare și nu necesită internare în spital.

Conform declarațiilor specialistului, aceste mutații determină simptome ușoare, asemănătoare cu cele ale unei răceli sau pneumonii virale ușoare.

„Da, avem, se pare, un nou val de coronavirus cu anumite mutaţii selective, trei la număr şi indiferent cum se numesc, toate aceste mutaţii fac un tablou simptomatic uşor, adică e ca şi cum am avea nişte pneumonii virale foarte uşoare. Ceea ce este foarte important de ţinut minte, dacă avem simptome de răceală, a declarat Oancea luni seară la Medika TV, potrivit news.ro.

Simptomele Covid-19 se confunda cu cele ale virozelor și alergiilor

În contextul apariției unui nou val de COVID-19 în România, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a subliniat că există o dificultate în a distinge simptomele COVID-19 de cele ale altor afecțiuni, precum alergiile și infecțiile respiratorii de sezon.

Potrivit medicului Oancea, este o provocare pentru oameni să identifice cu certitudine dacă prezintă simptome de COVID-19, deoarece în această perioadă există și persoane care suferă de diferite tipuri de alergii, precum alergiile la polen, rinitele alergice, care pot manifesta simptome asemănătoare cu cele ale COVID-19, cum ar fi strănuturile sau pruritul nazal, inclusive temperatură.

„E foarte greu de spus acuma, pentru că avem inclusiv persoanele alergice care au pusee alergice, asmatice, alergii sau cei cu rinite alergice, putem să avem simptome de la cele uşoare, banale, cu prurit nazal, să avem nişte strănuturi, până la fenomene cât de cât termice, adică cu temperatură.”, a transmis medicul.

Purtatul măștii, o necesitate imperioasă

În continuare, medicul a menționat faptul că, până în acest moment, nu au existat cazuri grave sau decese din cauza acestui val de Covid-19, iar paturile dedicate pentru pacienții Covid-19 sunt neocupate, ceea ce îi dă speranță, că lucrurile vor rămâne în continuare sub control.

Medicul le recomandă românilor să fie foarte atenți la simptomele pe care le resimt și să își ia măsuri de protecție, atât pentru ei, cât și pentru cei din jur. Una dintre cele mai eficiente și ulșoar emetode este purtatul măștii.

”Dar cert este că până în acest moment şi deja de o lună, o lună jumătate, vorbim de acest pseudoval, nu am avut niciun caz grav care să fie internat pe terapie intensivă, adică locurile păstrate, să spunem, pentru această categorie de pacienţi, nu avem niciun pacient internat, aceea ce ne de speranţă că îl vom depăşi rapid şi cu bine.

Plus că mai circulă şi virusuri de sezon la care trebuie să fim atenţi. Deci avem un fel de cocktail cu care ne confruntăm. Cert este că dacă suntem răciţi şi avem simptome de această răceală, viroză, de infecţie respiratorie, să nu ne grăbim să ieşim în colectivitate.

Sau dacă ieşim să purtăm totuşi o mască, sau să-i ferim pe cei dragi nouă. Deci una-două zile de stat într-un mediu mai, să spunem aşa, termic, controlat, ne-ar face şi bine nouă şi ne ajută să nu diseminăm boala mai departe”, a declarat Cristian Oancea.