În urma unei inspecții extinse la terasele de pe litoralul românesc, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a identificat o serie de probleme și nereguli care afectează calitatea serviciilor oferite turiștilor, punând în pericol sănătatea acestora. Pentru că vara își spune cuvântul în adevăratul sens al cuvântului, iar temperatura ajunge să depășească chiar și 40 de grade, medicii infecționiști avertizează românii cu privire la alimentația pe care o aleg în această perioadă, dar și cu restaurantele pe care le aleg.
Printre problemele majore identificate de ANPC se numără igienă precară în bucătării, astfel că, mai multe terase au fost depistate cu igienă precară în spațiile de preparare a alimentelor. Inspectorii au găsit condiții insalubre și lipsa măsurilor adecvate de curățenie, ceea ce poate duce la contaminarea alimentelor și răspândirea bolilor.
O altă problemă gravă o reprezintă depozitare necorespunzătoare a alimentelor, după ce ANPC a semnalat că un număr considerabil de terase nu respectă normele de depozitare a alimentelor, expunându-le astfel la riscul contaminării bacteriene și virale. Astfel că, din opt terase verificate, la inspectorii au identificate neregului în cazul tuturor, problema majoră fiind păstrarea necorespunzătoare a preparatelor, care sunt ţinute la temperaturi mult prea mari, deşi în mod normal, temperatura maximă nu ar trebui să depăşească 4 grade Celsius.
Din păcate, mulți turiști, din lipsă de alternativă, ajung să servească masa la aceste terase, de multe ori bine cotate, ale căror proprietari pare să nu le pese de pericolul la care își expun clienții.
Pentru că multe persoane ajung la spital din cauza alimentelor alterate pe care le consumă, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ,,Sf. Parascheva” din Iași, Florin Roșu, trage un semnal de alarmă privind precauția pe care turiștii aflați în vacanțe la mare sau munte trebuie să o aibă.
Medicul Florin Roșu atrage atenția asupra pericolelor din farfurie, atunci când alegem să mâncăm la restaurant. Din păcate, în ultima vreme, inspectorii ANPC au descoperit nereguli peste nereguli aliemntare, iar acest lucru se reflect în numărul pacienților internați în spital cu enterocolită, o afecțiune gastrointestinală care poate genera probleme de sănătate, dacă nu este tratată adecvat și în timp util
,,Trebuie să fim foarte atenţi dacă nu vrem să ne stricăm concediul. Enterocolita este prezentă în această perioadă a anului iar simptomatologia este una zgomotoasă. Apare prin greață, vărsături și dureri de cap. Totodată, apar scaunele diareice.
În această situație trebuie să ne adresăm Spitalului de Boli Infecțioase. În momentul în care apare vărsătura sau scaunul diareic se pierd din organism electroliți importanți. Aceste dezechilibre sunt importante pentru organismul uman. Astfel, trebuie intervenit rapid, în special dacă discutăm despre copii sau persoane în vârstă. În aceste cazuri, acești pacienți trebuie să primească tratamentul adecvat de reechilibrare.
Se simte deja trendul ascendent, de când au crescut temperaturile. Evident, este o dorință normală a populației de a se bucura de anotimpul cald, de aici provenind și trendul ascendent în ceea ce privește enterocolitele”, a precizat dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase ,,Sf. Parascheva” din Iași.
Medicul face apel la cetățeni să fie atenți atunci când consumă orice fel de aliment, astfel încât, orice modificare a texturii sau a mirosului să fie semnalizate, iar produsul să fie eliminat imediat din meniu. Un alt sfat prețios oferit de medic este acela de a alege restaurantele în care există un flux mare de clienți, astfel încât, șansele ca mâncarea să fie proaspătă sunt mai mari. Unul dintre motive ar fi faptul că, în aceste locații există un rulaj mai mare, iar aliemntele nu au timp să se altereze.
,,Este foarte important să ne folosim simțurile foarte atent. Dacă observăm un miros neobișnuit nu trebuie să consumăm alimentul respectiv. Totodată, trebuie să avem foarte mare grijă în special în perioadele în care temperaturile sunt înalte, pentru că atunci alimentele se alterează într-un ritm foarte alert. Totodată, mai sunt și trucuri care nu țin neapărat de domeniul medical. Trebuie să urmărim locațiile în care există mai mulți clienți”, a adăugat dr. Florin Roșu, potrivit adevarul.ro.