Medicii vin cu informații noi îngrijorătoare. Potrivit noilor studii, noul coronavirus nu dispare din organism chiar dacă pacienții s-au vindecat. Dn păcate, infecția se poate reactiva, însă pacientul va avea câteva avantaje față de o persoană nou infectată.
Veste proastă pentru persoanele care s-au vindecat de noul coronavirus sau care speră că odată contactat vor prinde imunitate. Din păcate, managerul Spitalului de Boli infecțioase din Iași avertizează asupra reinfecției cu COVID-19, după o anumită perioadă.
Aceasta explică faptul că vindecarea infecției cu COVID-19 dezvoltă anticorpi în organism pentru o perioadă de timp, după care aceștia se pot reîmbolnăvi, dezvoltând forme mai ușoare.
„Ca și în cazul altor infecții, o reinfecție poate fi posibilă după un anumit interval de timp. De regulă, probabil că toți cei care au trecut prin această boală dezvoltă anticorpi care sunt protectori pentru o perioadă, sperăm noi – pentru că nu avem date -, cât mai lungă de timp.
Aș vrea să fac o precizare. Și anume deosebirea între reinfecție, care înseamnă o repătrundere a virusului în organism și o recădere. Cred că în cele mai multe cazuri în care asistăm la o repozitivare după ce pacientul s-a negativat, este vorba nu de reinfecție, ci de recădere.
Adică virusul rămâne cantonat undeva în organism – probabil, din ce spun studiile -, undeva la nivelul aparatului respirator. De unde în anumite condiții se redeșteaptă.
Am avut la Boli Infecțioase la Iași 3 sau 4 astfel de cazuri. S-au repozitivat după o perioadă de 10-14 zile de negativare. Din fericire au fost forme ușoare care nu au pus probleme deosebite”, a declarat Carmen Dorobăț, pentru Digi24.
Medicul din Iași avertizează asupra potențialelor sensibilități cu care pot rămâne persoanele vindecate. Aceasta dezvăluie că există în continuare persoane care au dezvoltat sechele mai ușoare sau mai grave, în funcție de gravitatea bolii.
„Ce de asemenea trebuie să fie un aspect la care noi să urmărim este vorba de posibilele sechele. Pentru că din pacienții chiar negativați unii continuă să prezinte jenă respiratorie și urmează în acest sens recuperare respiratorie. Dar sunt și persoane care prezintă dureri în momentul mersului, dureri de natură neurologică, fapt ce a fost consemnat de specialiști în neurologie.
Așa stând lucrurile, la Iași am luat hotărârea să dispensarizăm acești pacienți, la modul că dintre ei, la 30 de zile să vină – sperăm noi cât mai mulți – la o reevaluare.
Eu aș sfătui pe cei care au trecut prin această boală să meargă la un control la medicul infecționist sau la medicul de familie la 30 de zile, iar dacă în această perioadă apar simptome și ei simt că ceva este în neregulă, chiar dacă nu este un simptom clar, să meargă să aibă măcar un sfat de la medicul infecționist”, a dezvpluit aceasta, potrivt Digi24.