Medic infecționist, avertisment către milioane de români. Cât de periculoasă este masca agățată de oglinda mașinii

Medic infecționist, avertisment către milioane de români. Cât de periculoasă este masca agățată de oglinda mașinii Sursă poză: autotestmagazin.ro

Într-o perioadă extrem de greu încercată, tot mai mulți medici transmit mesaje de conștientizare în încercarea de a-i ajuta pe cetățeni să înțeleagă care sunt cele mai bune măsuri de protecție și prevenție. Câteva dintre măsurile vitale în acest sens sunt păstrarea distanței sociale, dezinfectarea frecventă a mâinilor și purtarea măștilor de protecție. Cu privire la cea din urmă măsură, multe cadre medicale avertizează vizavi de modul în care masca trebuie folosită și aruncată.

„După îndepărtarea măștii, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”

Medicul infecționist, Carmen Dorobăț, a explicat la Digi24, despre importanța folosirii corecte a măștilor de unică folosință. Din păcate, multă lume este tentată să o refolosească dacă a purtat-o pentru ieșiri scurte sau o intrare în magazin. Potrivit specialiștilor, acest obicei este unul cât se poate de incorect, deoarece, materialul din care este confecționată a fost destinat folosirilor singulare.

Odată ajunși pe material, agenții infectanți (virușii, bacterii) vor putea pătrunde cu ușurință prin nas, în căile respiratorii. O altă greșeală frecventă este agățarea măștii de oglinda mașinii, permițând microbilor să ajungă pe de-o parte pe mască, iar în celălalt sens, să se împrăștie în mașină, de pe suprafața măștii.

„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a explicat Carmen Dorobăţ, la Digi24.

Masca de protecție ar putea deveni obligatorie în spațiile deschise și aglomerate

În cursul zilei de ieri, Ludovic Orban a declarat că folsirea măștii în spații deschise ar putea deveni măsură obligatorie, dacă numărul de cazuri va continua să explodeze. Afirmația premierului a fost făcută în urma evenimentelor petrecute pe litoral, acolo unde niciun turist nu pare să respecte distanțarea socială.

De asemenea, am avut discuţii cu mai mulţi prefecţi, mai mulţi reprezentanţi din comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, care ne-au spus că sunt locuri chiar şi în aer liber – de exemplu o piaţă sau o faleză – unde, din cauza aglomeraţiei, există risc de răspândire şi discutăm şi posibilitatea de a impune obligativitatea purtării măştii în astfel de spaţii foarte aglomerate.

Este în analiză, nu am luat încă nicio decizie, dar încercăm să luăm măsuri punctuale care să reducă riscul de răspândire în posibile zone cu risc mare de răspândire”, a spus Orban, la sediul PNL, potrivit Agerpres.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI