Medic epidemiolog, anunțul care dă totul peste cap: „Nu această cifră de 6.000 pe zi este cea care ne pune pe griji pe noi”

pacienți în stare gravă la Terapie Intensivă

Medicul Carmen Dorobăț, directorul Spitatului de Boli Infecțioase din Iași, avertizează că cel mai probabil, până la finalul săptămânii, în România se vor înregistra până la 6.000 de noi cazuri COVID pe zi. În ciuda acestor cifre îngrijorătoare, epidemiologul avertizează asupra impactului cazurilor care se agravează în scurt timp.

“Această infecție este extrem de înșelătoare”

Carmen Dorobăț se arată extrem de îngrijorată de procentul predominant mic de persoane în stare foarte gravă. Deși raportul între persoanele infectate și cele în stare gravă este mare, acești 5% din populația infectată reprezintă cea mai rea parte din toată această pandemie.

Din păcate, oamenii vin la spital pe picioarele lor, iar într-un timp scurt, infecția evoluează urât, astfel încât să fie nevoie urgentă de Terapie Intensivă. Mulți dintre aceștia, care prezintă cormobidități sunt foarte expuși riscurilor mari, până la deces.

Carmen Dorobăț, directolul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

„Nu această cifră de 6.000 pe zi este cea care ne pune pe griji pe noi, medicii, ci acel 5% din total, care reprezintă acele cazuri grave ajunse în terapie intensivă, oameni care de multe ori vin cu forțe proprii la spital, pe picioarele lor, în stare bună, și în 24 sau 48 de ore ajung la ATI. (…) Această infecție este extrem de înșelătoare și extrem de imprevizibilă,” a afirmat cunoscutul epidemiolog la „Legile Puterii”, potrivit realitatea.net.

Medicul trage un semnal de alarmă pentru toate acele persoane care nu cred în existența și în puterea nimicitoare a virusului. Carmen Dorobăț le adresează oamenilor rugămintea de a fi responsabili și conștienți de efectele dezastruoase pe care le pot provoca dintr-o neatenție sau dezinteres.

„Poate că uneori ne mai exprimăm cu un ton mai sever, dar care vine din buna-credință de a sfătui acest popor să se apere de această infecție. Nu este numai strigătul medicilor români, este vorba de o Europă întreagă, de un mapamond care caută să se obișnuiască cu acească nouă boală și încearcă să o stăpânească,” a afirmat medicul, potrivit realitatea.net.

“Sănătatea publică e prioritate 0”

Vicepremierul Raluca Turcan a dezvăluit, în cursul serii de ieri, principala sursă de infectare cu COVID-19. Aceasta a afirmat, asemeni premierului Ludovic Orban, că petrecerile private au înrăutățit situația actuală, prin infectarea în masă a cetățenilor.

Raluca Turcanu a afirmat ieri că sănătatea publică este cea mai importantă în aceste momente, iar în următoarea perioadă urmează să așteptăm rezultatele favorabile ale restricțiilor decise de autorități.

“Sănătatea publică e prioritate 0. (…) Am închis şcolile unde incidenţa este peste 3 la mia de locuitori. N-am mai permis evenimentele private, care au fost pe toate analizele noastre principala sursă de infectare şi de extindere a infecţie.

În localităţile cu incidenţa peste 3 la mia de locuitori s-au închis teatrele, cinematografele, avem măsuri de restricţie privind purtarea măştii. Şi poliţia îşi face datoria.

Vrem să vedem exact ce efecte au măsurile luate de noi. Dacă va exista o creştere vom evolua pe traseu alte posibile măsuri. Ne uităm ce se întâmplă în ţară şi ne uităm ce se întâmplă şi afară. Evaluările se fac la 14 zile. Aceasta e perioada de incubaţie. La 14 zile, o să evaluăm ce se impune ce mai facem”, a dezvăluit aceasta, potrivit antena3.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI