Medic din România, despre gradul de protecție al măștii împotriva tulpinii Omicron: „La fiecare expirare vei elibera foarte mulți aerosoli”

Medic din România, despre gradul de protecție al măștii împotriva tulpinii Omicron: „La fiecare expirare vei elibera foarte mulți aerosoli

Medicul Mihail Pautov a transmis, recent, pe pagina sa de TikTok despre eficiența măștii în fața unui virus extrem de contagios. Astfel, acesta a explicat că, spre deosebire de variantele anterioare de Covid-19, masca nu mai este la fel de eficientă, însă ea trebuie purtată în continuare. Acesta a oferit și argumente care să întărească afirmația făcută.

Cum se transmite Omicron

Medicul Mihail Pautov este medic specialist în chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni, Secția de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic și asistent de cercetare în cadrul Centrului de Excelență în Medicina Translațională. Pe lângă măiestria de care dă dovada în meseria sa, Mihail Pautov este o persoană publică extrem de urmărită pe rețelele sociale, postările sale fiind distribuite și apreciate în număr mare.

Recent, acesta a explicat modul în care tulpina Omicron se multiplică, cât și rapiditatea cu care aceasta se transmite atunci când vorbim. Potrivit specialistului, atunci când o persoană infectată vorbește, ea transmite o cantitate mare de viruși, care trec prin mască, ajungând la alte persoane aflate în zonă.

Spre deosebire de alte variante care se multiplicau mai mult în plămâni, iar până la transmiterea lor, drumul era mai lung, varianta Omicron are un traseu mai scurt și un flux mai abundent, așa cum explică Mihai Pautov, pe înțelesul tuturor.

”Este dovedit științific că virusul Omicron se multiplică în faringe și pe căile respiratorii superioare. Cu alte cuvinte, pe ”țeava” asta care dă aerul afară din plămâni.
De fiecare dată când rostim un cuvânt într-o cameră și suntem infectați, vom umple camera de virus.

Iar masca nu ne mai ajută la fel de mult precum ne ajuta în trecut. Asta înseamnă că, la fiecare expirare vei elibera foarte mulți aerosoli, care vor trece chiar și de mască și vei infecta foarte mulți alți oameni, în comparație cu variantele vechi, care se multiplicau mai mult în plămâni și le era greu să iasă prin aerosoli din plămâni, pentru că distanța era mai lungă”, a transmis acesta.

Medicul Mihai Pautov se dedică oamenilor și familiei 100%

La vârsta de 33 de ani, chiururgul de la Institutul Clinic Fundeni se bucură de un succes răsunător atât în viața de familie, cât și în cea de medic sau în spațiul virtual, acolo unde adună mii de urmăritori, dornici să-i urmărească activitățile și învățămintele postate.

Într-o scurtp descriere a sa, Mihail Pautov își dezvăluie cu modestie identitatea și scopul pentru care luptă cu toată forța. Deși nu a avut o copilărie lipsită de griji, medicul și-a găsit liniștea în România, alături de toți cei care îl iubesc și apreciază.

„M-am născut în Republica Moldova unde am stat 7 ani cu părinții mei. Sunt vorbitor nativ de limbă rusă și des mă surprind gândind în această limbă. Îmi doream să fiu polițist și să am mașina mea de patrulă de noapte. N-a fost să fie! Mi-a plăcut însă spiritul de competiție pe care din fericire, l-am regăsit și în medicină.

România este un loc bun pentru a practica medicina, un loc cu multe lipsuri și goluri care așteaptă să fie umplute. Îi lipsesc însă, banii! Este greu să construiești ceva cu resurse puține.

Probabil că a fost și un pariu cu mine însumi. Să știi că a avea viața unui om în mâini poate fi marcant. Deseori preferăm să nu ne gândim la asta. Nu cred că are nimeni nevoie de un chirurg cu mâna tremurândă pentru viața din mâinile lui. Aici trebuie găsit un echilibru subtil între responsabilitatea pe care o ai și detașarea calmă de care ai nevoie pentru a-ți face numărul cum trebuie”, a explicat medicul într-un interviu pentru elitaromaniei.ro.