Beneficiile Ivermectinei nu mai contenesc în a fi apreciate de diferiți medici, dar în special de milioane de oameni care au sperat până acum în descoperirea unui medicament minune. În urma rezultatelor favorabile prezentate de medicii din străinătate, medicamentul destinat animalelor a devenit tratamentul anti-Covid-19 cel mai râvnit de români. Medicul Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca a venit cu explicații menite să elucideze acest mister.
După ce medicul român Ion Alexie, specialist în Boli Infecțioase, a povestit despre tratamentul pe care îl administrează pacienților cu Covid-19 în spitalul în care lucrează în Las Vegas, medicamentul lăudat a ajuns să fie subiectul cel mai puternic dezbătut.
Cu toate acestea, medicii din România sunt de părere că un medicament neaprobat pentru uzul uman nu are cum să fie de bun augur pentru sănătatea cetățenilor. Potrivit ultimelor informații, Ivermectina este destinată deparazitării animalelor, dar s-a dovedit, de asemenea, că poate distruge noul coronavirus în 48 de ore. De asemenea, medicamentul a fost folosit în alte țări pentru a preveni infecția cu Covid-19.
Medicul Radu Țincu, medic primar la ATI, a explicat de ce acest medicament nu poate fi folosit ca tratament pentru oameni. Potrivit acestuia, niciun medicament care are în componența sa Ivermectină nu are uz uman.
Medicul critică, de asemenea, modul în care oamenii sunt sceptici în privința unui vaccine aprobat și recomandat de autorități, în timp ce primesc cu brațele deschise ideea unui tratament care nu este aprobat pentru oameni.
”În primul rând, este un tratament folosit în aria veterinară și nu este aprobat nicăieri în lume pentru a fi folosit pentru pacienți umani. În al doilea rând, este foarte interesantă această abordare socială în care punem la îndoială vaccinul Pfizer, vaccinul Moderna, care au primit aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentului și de la FDA (Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente – n.r), dar luăm un medicament care nu este aprobat pentru a fi folosit la oameni.
Ca să se elimine toate aceste speculații care au apărut, publicația Lancet, una dintre cele mai prestigioase publicații medicale, a dat publicității pe 19 ianuarie un studiu în legătură cu eficiența acestui medicament.
Este un studiu pe 24 de persoane, dar acest studiu concluzionează foarte clar că acest medicament nu are niciun fel de efect asupra testului PCR la 7 zile sau la 14 zile, nu are niciun fel de efect asupra încărcăturii virale a pacienților care primesc acest medicament.
Singurul lucru care s-a dovedit a avea o eficiență este o scădere cu 30% a duratei în care pacientul nu mai are miros. Deci singurul efect pozitiv care a putut fi evidențiat într-un studiu serios publicat în această revistă a fost o reducere a pierderii mirosului cu 30%.
În rest, toate celelalte aspecte care au fost urmărite în acest studiu nu au putut fi dovedite la administrarea acestui antiparazitar de uz veterinar”, a explicat Radu Țincu, la Antena3.