25 mai 2020 | 10:23

Medic de la Colentina, avertisment despre pericolul nebănuit reprezentat de măștile de protecție: „Se pot întoarce împotriva noastră”

Știri generale
Medic de la Colentina, avertisment despre pericolul nebănuit reprezentat de măștile de protecție:
Medic de la Colentina, avertisment despre pericolul nebănuit reprezentat de măștile de protecți: "Se pot întoarce împotriva noastră" Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Rodica Olteanu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina, trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea măștii de protecție. Aceasta avertizează asupra pericolului care ne pândește dacă nu purtăm corespunzător echipamentul de protecție.

Purtarea măștii de protecție, obligatorie

România se află în stare de alertă, iar una dintre obligațiile cetățenilor este să poarte mască de protecție atunci când se află în spații închise sau în mijloacele de transport în comun. Această metodă de prevenție este una dintre cele mai eficiente în evitarea răspândirii noului coronavirus, dar ca orice lucru, are și reversul medaliei.

Potrivit specialiștilor, o mască folosită pentru o perioadă îndelungată poate deveni periculoasă pentru sănătatea noastră. Bacteriile aflate pe piele, care în general ne fac bine, într-un mediu umed, aceste pot deveni inamicii noștri numărul unu.

Unul dintre cele mai recente avertismente este cel al medicului dermatolog, Rodica Olteanu, care atrage atenția modului în care purtăm masca de protecție:

Timpul îndelungat de purtare a acestei măşti poate duce la apariţia de efecte adverse. În primul rând prin faptul că nu se mai permite un schimb de gaze corespunzător şi ca atare sudoarea, ca şi respiraţia excesivă, determină această stare de umezeală şi ca atare microbii care în mod normal sunt prezenţi la nivelul pielii şi care sunt într-o comuniune cu organismul şi asigură protecţia, acei non patogeni, pot deveni în condiţii de anaerobioză chiar patogeni”, a afirmat aceasta.

Ce ne recomandă specialiștii

În situațiile în care suntem la locul de muncă și avem de stat opt ore cu aceeași mască, este recomandat să facem pauză de câteva minute pentru a ni se aerisi pielea și masca. Medicul Raluca Olteanu oferă explicații cu privire la modul în care anumite bacterii se activează și devin patogene doar în medii umede.

La nivelul pielii pot exista mai multe bacterii, inclusiv stafilococul epidermic care nu se replică şi nu devine patogen decât în anumite condiţii. Acestea devin în condiţii de lipsă de oxigen patogeni şi pot astfel contamina şi determina leziuni secundare la nivelul zonei acoperite de mască, de exemplu, dermatita seboreică, acneea, rozaceea, reactivarea unui herpes la nivelul zonei acoperite de mască”, spune specialistul, potrivit mediafax.

Medicul recomandă purtarea măștii cu pause la un naumit interval de timp, inclusiv schimbarea acesteia în contextul unor temperature ridicate.

PlaySport
Adevărul despre relația lui Jador cu Oana Ciocan! Cum a mințit-o înainte să plece la Survivor: „Până m-am îmbătat și ...”
Ego.ro
ȘOC! Anamaria Prodan, GOALĂ la 51 de ani. NU mai știe de rușine, imagini INTERZISE
Digi24
Lupte groaznice pe frontul de nord. Un soldat ucrainean spune că sunt atât de multe cadavre, că nu pot fi recuperate: Abia ținem linia
Cancan.ro
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
GSP.ro
Fosta iubită celebră a lui Stelea, detalii neștiute: „El era căsătorit atunci. Îl am și acum în suflet”
Stirile PROTV
Ambasada SUA sare în apărarea României după insultele rușilor. ”Spiritul eliberatorilor „Davai ceas” este viu și prezent”
Romania TV
BREAKING NEWS! Tragedie la Miami! A murit în urmă cu puțin timp! Vestea șocantă primită de Simona Halep!
Capital.ro
AJUTOR NESPERAT pentru Simona Halep. S-a întâmplat CHIAR ÎN ZIUA primului meci de la Miami
EVZ.ro
Sute de români, păcăliți pe un site celebru. Și-au pierdut banii
Adevarul
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
BZI.ro
Pescobar a înlocuit-o pe Larisa cu… Larisa! Ea este noua şefă de la Taverna Racilor!
Spynews.ro
Soția lui Gabi Stângău, devastată de durere și la o lună de la moartea lui! Diana nu își găsește liniștea: ”Totul este bucăți” / FOTO
Libertatea.ro
„Sunt atât de multe cadavre, încât nici nu le putem recupera pe toate”. Mărturia unui soldat ucrainean
Sport.ro
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți pentru mine". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai sexy voleibalistă"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Antena 1 a dat de pământ cu Dumitrescu, Scărlătescu și Bontea. Ce s-a întâmplat în prima ediție a noului "Chefi la Cuțite".
Redactia.ro
Cauza morții lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
Digisport.ro
Ce spune tatăl lui Jador despre nunta fiului său: „Trebuia să…”
Click.ro
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul în care l-au găsit: Am rămas foarte surprinș
Digi24
Un student și-a amputat picioarele pentru o asigurare de 1,3 milioane $, dar a primit doar 7.200 și pe aceștia trebuie să-i înapoieze
Digi24
Postul care aduce mari riscuri. Poate spulbera sănătatea
EVZ.ro
Român, condamnat la cinci ani de închisoare, după ce și-a obligat fratele mai mic să fure, încă de când acesta avea 12 ani. Băiatul primea liber numai în zilele de marți
Spynews
Andra, despre infidelitate: „Dacă ai copii, treci peste niște lucruri!”
BZI.ro
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Capital.ro
Alimentele de post care păcălesc creierul. Le imită pe cele de "dulce" şi potolesc senzaţia de foame
Antena 3
Carmen Grebenișan a făcut anunțul la doi ani de la nuntă: „Tot timpul m-am gândit să fac asta!“
BZI.ro
Lourdes Leon, aproape dezbrăcată la un eveniment. Imagini incendiare cu fiica Madonnei
TV Mania
RĂSTURNARE privind SCHENGEN! Scandal în AUSTRIA din cauza ROMÂNIEI
Mediaflux
Soția lui Gabi Stângău, devastată de durere și la o lună de la moartea lui! Diana nu își găsește liniștea: ”Totul este bucăți” / FOTO
Spynews.ro
„Escrocheria de aur” face ravagii printre șoferi. Cu ce îi ademenesc tâlharii pe șosea
Realitatea.net
Cu cine a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa. Imaginea cu tânăra sexy, noua ”mână dreaptă” a lui Paul Nicolau, face furori
Antena 1
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Shtiu.ro