McDonald’s, lovitură dură pentru Rusia. Se retrage definitiv după 30 de ani

de: Ionuț Vieru
17 05. 2022

După ce Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie, mai multe companii mari din întreaga lume s-au retras de pe piața rusească. În martie și-au suspendat temporar activitatea, însă acum McDonald’s a anunțat că părăsește definitiv Rusia, după mai bine de 30 de ani de activitate.

McDonald’s părăsește Rusia definitiv

Celebrul restaurant a lansat primele magazine în Moscova în anul 1990, atunci când Uniunea Sovietică își deschidea economia către mărcile occidentale. Acum, McDonald’s a închis inclusiv locația din Piața Pușkin care se află în centrul Moscovei.

Lanțul de restaurante a anunțat că se retrage definitiv din Rusia și a început un proces de vânzare a tuturor locațiilor sale. De asemenea, compania a explicat că a luat decizia din cauza „crizei umanitare” dar și a „mediului de operare imprevizibil” provocate de războiul de pe teritoriul Ucrainei, potrivit Reuters.

„Criza umanitară cauzată de războiul din Ucraina și mediul de operare imprevizibil precipitat, au determinat McDonald’s să concluzioneze că deținerea continuă a afacerii în Rusia nu mai este sustenabilă. Suntem angajaţi faţă de comunitatea noastră internţaională şi trebuie să rămânem inflexibili în privinţăa valorilor noastre”, a precizat McDonald’s.

Angajații McDonald’s își vor păstra locurile de muncă

După ce au închis restaurantele în luna martie, lanțul de fast-food a înregistrat o pierdere de 50 de milioane de dolari pe lună, fiind închise 847 de restaurante din Rusia. În urma vânzării, se așteaptă să înregistreze o taxă de circa 1,2 – 1,4 miliarde de dolari.

Totodată, McDonald’s a precizat că intenționează să vândă restaurantele unui cumpărător local, însă doar cu condiția de a păstra marca comercială. De asemenea, compania a spus că se va asigura ca cei 62.000 de angajați din Rusia să fie plătiți în continuarepână la încheierea oricărei tranzacții și că își vor păstra locurile de muncă, indiferent cine va fi cumpărătorul.

McDonald’s nu este singura companie occidentală care a recurs la agest gest. O mulțime de alte firme au decis să-și vândă activele rusești sau să le predea managerilor locali.

Alte firme importante și mari care au decis să se retragă de pe piața din Rusia sunt: Pepsi, Coca-Cola, Shell, Renault sau Societe Generale. Renault a anunțat că își va vinde pachetul majoritar de acțiuni pe 16 mai.