Măsuri luate în România împotriva creșterii prețurilor energiei. Veste excelentă pentru români

de: Ștefan R. Apostol
28 02. 2022

După mai multe negocieri în cadrul coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR, se pare că s-a ajuns la o decizie în privința stopării creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe fondul actualei crize energetice, completate și de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Decizia a fost anunțată de premierul Nicolae Ciucă astăzi, într-o conferință de presă. Noile măsuri vor fi valabile pe durata întregului an 2022, cu posibilitatea de prelungire și în anul următor, în funcție de cum evoluează lucrurile.

Conflictul din Ucraina adâncește criza energetică din Europa

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Europa se află în conflict direct cu cel mai mare furnizor de energie al său. Piața energetică a continentului, deja asediată, ar putea gestiona întreruperile pe termen scurt ale aprovizionării cu gaz, însă tranziția energetică poate oferi o soluție pe termen lung, sunt de părere specialiștii.

Aproximativ 100.000 de soldați ruși, susținuți de tancuri, artilerie și aviație, sunt în prezent în Ucraina. Joe Biden a descris posibilitatea unei invazii încă de la începutul lunii februarie ca fiind o „posibilitate clară”, în timp ce Rusia declara că vede „puține motive de optimism”. Situația, care era deja cât se poate de fragilă,a degenerat după ordinul dat de Putin de a invada statul ucrainean.

Pe lângă pacea din Europa de Est, o altă problemă în vizor este securitatea energetică a Europei. Tensiunile tot mai profunde cu cel mai mare furnizor de gaz din regiune au alimentat temerile că Kremlinul ar putea restricționa exporturile de energie către Europa în fața unor potențiale sancțiuni.

Europa se află deja în plină criză energetică. Gazul a atins prețuri record în ultimele luni, iar Goldman Sachs a avertizat la sfârșitul lunii ianuarie 2022 că prețurile ridicate la energie nu sunt neapărat o situație singulară, prețurile urmând să devină de două ori mai mari decât în mod normal până în 2025.

Aceiași specialiști spun că pene de curent sunt așteptate dacă regiunea va înregistra temperaturi deosebit de scăzute în februarie și martie. S&P Global a avertizat că „orice conflict care afectează aprovizionarea cu gaze în Europa ar putea avea efecte în lanț asupra prețurilor la energie, carbon și cărbune”.

Impacturi greu de gestionat acum

Ucraina a fost un terminal cheie în sistemul energetic european, dar acest lucru este mai puțin valabil în prezent. În anii ’90, cea mai mare parte a gazului exportat de Rusia către Europa traversa Ucraina. Cu toate acestea, de atunci, Rusia a diversificat rutele prin intermediul conductei Yamal-Europa prin Belarus și Polonia, al conductelor Blue Stream și TurkStream către Turcia și al conductei Nord Stream 1 către Germania. Acest lucru a redus tranzitul de gaze prin Ucraina cu 70% între 1998 și 2021.

Dar, odată cu escaladarea situației, prețul petrolului a urcat cu aproape 5%, iar cotațiile bursiere au scăzut după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor din Ucraina aflate sub controlul rebelilor. Rusia este un important producător de energie, iar tensiunile legate de Ucraina au adus oscilații ample ale prețurilor volatile ale energiei, pe lângă riscurile inevitabile ale unui conflict mai amplu.

Prețul petrolului a urcat deja recent la cel mai ridicat nivel din 2014 încoace. Prețul țițeiului Brent, standardul pentru petrolul internațional, a câștigat aproximativ 5%, ajungând la aproximativ 86 de euro pe baril.

SUA și Uniunea Europeană au condamnat Rusia și s-au pregătit să riposteze cu sancțiuni. Germania a suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să aducă gazele naturale rusești în Europa.

Puterile occidentale s-au temut că Rusia ar putea folosi încăierările din regiunile estice ale Ucrainei ca pretext pentru un atac asupra democrației, care a sfidat încercările Moscovei de a o readuce în orbita sa. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a scris pe Twitter că prețul gazelor va crește pentru europeni în urma deciziei Germaniei.

Citește și: „Florin Cîțu a provocat criza economică”, acuzația care zguduie scena politică. Cine îl învinovățește pe liderul PNL

România afectată de criza ucraineană și energetică

La fel ca multe alte state europene, și România a resimțit, pe de-o parte criza energetică începută spre finalul lui 2021, dar și efectele crizei ucrainene, ca urmare a invaziei rusești. Deja prețurile la energie și gaze au crescut extrem de mult din noiembrie 2021 și până la începutul lunii februarie, iar măsurile luate până în prezent de guveranți s-au dovedit a fi fără folos.

În ianuarie Guvernul Ciucă anunța discuțiile în cadrul coaliției pe marginea unor noi măsuri de stopare a creșterii prețurilor la gaze și energie, propunându-se inclusiv micșorarea accizelor la carburanți, unul din efectele scumpirii.

„Ne-am asigurat că România are suficiente stocuri de gaze”

După mai multe runde de negocieri, Nicolae Ciucă a ieșit astăzi într-o nouă conferință de presă în care anunță care sunt măsurile ce se vor lua, pentru tot anul 2022, și cu posibilitatea de prelungire, pentru a ține sub control atât prețurile, cât și aprovizionarea cu necesarul stocurilor de gaze.

„Ne-am asigurat că România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece. Monitorizăm şi evaluăm permanent intrările şi ieşirile de gaze naturale pe toate grupele din ţară pentru a putea lua, în funcţie de evoluţia situaţiei, măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale.

Am decis noile măsuri pentru protejarea populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi la gaze naturale. Aceste măsuri vor fi aplicate timp de un an de zile, vor asigura predictibilitatea şi stabilitatea de care cetăţenii şi mediul de afaceri au nevoie.

La electricitate, pentru clienţii casnici s-a stabilit introducerea unei tarif social de 0,68 lei pe kilowatt cu TVA inclus pentru gospodăriile cu consum lunar de până la 100 de kW. Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 şi 300 de kW vor beneficia de tariful de 0,8 lei pe kilowatt cu TVA inclus”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Impact de aproximativ 3,62 de miliarde de lei

Noul pachet de măsuri ar avea un impact de aproximativ 3,62 de miliarde de lei, la nivel bugetar, măsuri asemănătoare fiind luate și pentru consumatorii de tip IMM, instituții publice ale statului, ONG-uri, spitale, creșe, și la nivel de primării locale.

„Pentru clienţii non-casnici, IMM, micro-întreprinderi, mici şi mijlocii, instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri precum şi alte astfel de instituţii va fi un tarif unic de un leu pe kilowat de asemenea cu TVA inclus.

Impactul estimat pentru măsurile de spriijin al acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde lei. Pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%. În total. impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici este, pentru electricitate, în valoare de 9,16 miliarde lei până la sfârşitul acestui an”, a mai anunțat astăzi premierul Ciucă.

Facturile la gaze primesc același tratament

În afară de consumul la energia electrică, noile măsuri adoptate de guvern vor fi aplicabile și pentru consumatorii casnici și non-casnici la gaze naturale, stabilindu-se noi parametrii de consum, conform celor declarate astăzi de premier, după cum urmează:

„La gaze naturale, clienţii casnici care vor avea un consum anual de până la 1200 de metri cubi vor beneficia de un tarif de 0,31 RON pe kilowatt. Impact estimat – 2,8 miliarde RON până la sfârşitul anului.

Pentru consumatorii non-casnici, costul gazului natural va fi de 0,37 lei pe kW, la IMM,  instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri şi alte asemenea instituţii, excluzând marii consumatori care vor beneficia de scheme separate. Impact estimat 2,5 miliarde lei până la sfârşitul anului.”

În afară de măsurile de stopare a creșterii prețurilor la facturi, premierul Ciucă a mai declarat că s-au luat măsuri pentru a tempera volatilitatea prețurilor, dar ținându-se cont de regulile impuse la nivel european. Prin aceste măsuri, mai spune Ciucă, se va evita procesul de infringement împotriva statului român.