Măsuri de relaxare de la 1 iunie. Cele mai bune vești pentru români: de ce vom scăpa, de fapt

Măsuri de relaxare de la 1 iunie. Cele mai bune vești pentru români: de ce vom scăpa, de fapt
Posibilele măsuri eliminate din luna iunie

Odată cu intrarea în sezonul estival românii se așteptau la o relaxare a măsurilor restrictive din ultima vreme. Din păcate realitatea și discursurile președintelui și ale premierului cam năruie planurile de relaxare. Visul românilor ca de la 1 iunie să trecem la relaxare și să scăpăm de măși nu este unul fezabil.

Nu scăpăm de restricții de la 1 iunie

Incidența ratei de infectare, la nivel național este una în scădere. Cu toate astea, spun oficialii, nu există deocamdată posibilitatea relaxării totale a măsurilor restrictive. Cu atât mai mult, spune președintele Iohannis, nu se va pune problema să scăpăm de măștile de protecție. Deși premierul anunța posibilitatea relaxărilor, discursul președintelui invită la ponderație și calm.

”1 iunie este o dată pe care vă rog să nu o supraevaluați. Este data la care Guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală. Nu va fi. Eu sunt foarte optimist și cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident, până atunci mai sunt atâtea săptămâni în care evaluăm mersul pandemiei.

Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult și, în paralel, numărul de vaccinați crește, atunci cu siguranță, rând pe rând, putem să renunțăm la anumite măsuri. Sper foarte mult ca în plină vară să ajungem în faza în care măsurile vor fi atât de puține, încât românii vor putea să-și facă concediul în tihnă.”, a declarat Klaus Iohannis.

Posibilele măsuri eliminate din luna iunie

De la 1 mai începe oficial sezonul estival pe litoral. Dacă anul trecut, în aceeași perioadă, obligativitatea măștii era în vigoare, s-ar putea ca de la 1 iunie să nu mai fim obligați să purtăm masca. O altă măsură care ar putea fi scoasă este restricția de deplasare pe timpul nopții doar cu adeverința pe propria răspundere.

Acestea două, și posibil și altele, au fost discutate la ultima ședință de guvern. Discuțiile pe marginea acestor posibile eliminări au avut loc în nou înființatul ”Comitet interministerial pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie”.  La finalul primei întâlniri și premierul Florin Cîțu a făcut câteva declarații pe marginea datei de 1 iunie.

”Nu înseamnă o deschidere 100%. Este primul pas şi trebuie pregătit. Sunt implicate toate ministerele în acest comitet interministerial. Dar totul depinde cum merge campania de vaccinare. Are dreptate și președintele, am dreptate și eu. Da, este un plan de măsuri care arată cum vom reveni la normalitate. Nu revenim 100% de la 1 iunie, asta este clar!

Dar vom arăta primul pas ce putem face când vom avea o rată de infectare de 3,5 la sută. Apoi putem să discutăm și despre pașii următori. La 1 iunie e cam devreme sa renunțăm la mască. Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, trebuie să ne vaccinăm. E o condiţie necesară pentru a putea trece mai departe. Nicio altă măsură nu ne ajută să deschidem economia”, a declarat Florin Cîţu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI