Orașul care a venit cu o idee genială contra gripei

de: Diana Radu
30 01. 2019

Iașul a luat măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului gripal. Astfel, mijloacele de transport vor fi dezifenctate, de pe data de 30 ianuarie după fiecare cursă, în timpul nopții cu două soluții speciale.

Compania de Transport Public Iași a instituit măsuri urgente pentru prevenirea răspândirii cazurilor de gripă și a virozelor respiratorii, prin acțiuni zilnice repetate de igienizare și dezinfecție. În toate mijloacele de transport public a început acțiunea de dezinfecție cu o soluție profesională pe bază de oxigen activ (Oxivir), procedură ce va fi urmată la fiecare 24 de ore, potrivit Mediafax.

„S-a luat decizia să introducem nişte măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea virusului gripal. Pe acest considerent ne-am pregătit pentru următoarele zece zile cu materiale şi personal pentru a realiza această dezinfecţie în mijloacele de transport. Presupune două acţiuni distincte. Una în interiorul garajelor şi depourilor, când pe timp de noapte salariaţii merg şi dezinfectează fiecare mijloc de transport, folosind o soluţie dezinfectantă pe bază de oxigen activ, iar pe parcursul zilei, la fiecare capăt de traseu, fiecare mijloc de transport după o cursă intră din nou pentru dezinfecţie”, a declarat Mihai Adrian, purtătorul de cuvânt al Companiei de Transport Public Iaşi.

În plus, zilnic, în perioada în care autobuzele și tramvaiele se vor afla la stradă, echipele de curățenie vor igieniza fiecare vehicul în parte, la capetele de linie, folosind o soluție profesională pe bază de alcool.

„Practic salariaţii, câte trei la fiecare capăt de traseu, igienizează mijlocul de transport şi şterg cu un dezinfectant pe bază de alcool barele de susţinere pentru călători şi cele de la scaune. Măsura va continua cum spuneam pe parcursul zilei până la ora 18:30, iar noaptea în depouri, timp de zece zile” a mai declarat Mihai Adrian.

Ambele tipuri de produse folosite pentru igienizarea transportului public sunt avizate de către Ministerul Sănătăţii. Măsurile suplimentare de profilaxie fac parte dintr-un plan mai amplu de măsuri al municipalităţii ieşene pentru prevenirea răspândirii gripei.