Mașinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în România. Ce se întâmplă cu înmatricularea lor

Mașinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în România. Ce se întâmplă cu înmatricularea lor

Mașinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în țara noastră. Anunțul e unul care îi va înfuria pe foarte mulți români, ce dețin astfel de autoturisme. Interzicerea lor ar putea deveni o realitate într-un oraș situat în  nordul țării, unde primarul cere o astfel de lege.

Mașinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în România

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, vrea o lege prin care mașinile sub Euro 4 să nu mai poată fi înmatriculate, pe teritoriul României. De asemenea, aceasta a făcut precizările în cadrul unei conferințe de presă, joi, când a dezvăluit și că a elaborat un astfel de proiect de lege.

Mașinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în România. Ce se întâmplă cu înmatricularea lor
Primarul din Iași cere interzicerea autoturismelor sub Euro 4, printr-o nouă lege

Șoferii care dețin o mașină situată în acești parametri nu vor mai putea să o conducă, potrivit edilului din Iași, dacă nu respectă o normă de poluare sub Euro 4. Este cunoscut și că în acest oraș gradul de poluare este unul peste parametrii normali.

„Prin articolul 1 cerem interzicerea înmatriculării în România a oricărui tip de vehicul sub norma de poluare Euro 4. La articolul 2 menţionăm că interdicţia nu este aplicabilă utilajelor cu autopropulsie şi vehiculelor utilizate de către instituţiile de intervenţie şi apărare, aşa cum sunt prevăzute de lege. Spre exemplu, nu o să măsurăm normă de poluare la tancuri sau la mai ştiu eu ce. Acelea sunt autovehicule speciale şi se supun altor legi.”, și-a început Mihai Chirica declarația, potrivit știrileprotv.ro.

Ce se întâmplă cu înmatricularea lor

„Motivaţia principală este legată de faptul că toate statele europene, aşa cum e şi pe site-ul Comisiei Europene, şi-au făcut un plan de măsuri privind creşterea calităţii aerului. A doua motivaţie este faptul că din cele cinci principii generale pe care Comisia Europeană şi le-a propus pentru perioada de finanţare 2021-2027, pe locul doi se află o Europă mai verde, fără emisii de carbon, aplicarea acordului de la Paris şi investiţii în tranziţia energetică, energia de resurse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice. Nu ştiu dacă priorităţile sunt în ordinea enumerată de CE dar cred că stau pe acelaşi punct”, a continuat primarul Chirica.

Primarul din Iași își dorește o lege prin care autoturismele aflate sub Euro 4 să nu mai poată circula în România. De asemenea, cele care au fost înmatriculate până la apariția actului normativ “rămân şi fac parte din parcul naţional al României”, după cum susține Mihai Chirica. Nici înmatricularea acestor vehicule nu va mai fi posibilă, e de părere edilul ieșean.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI