Masca de protecție, obligatorie pe stradă de astăzi, 6 octombrie. Ce excepții există în localitățile cu rata de peste 6 la mie

Masca de protecție, obligatorie pe stradă de astăzi, 6 octombrie. Ce excepții există în localitățile cu rata de peste 6 la mie
Noi măsuri restictive valabile de astăzi. Masca de protcție devine obligatorie

Incidența ratei de infectări a crescut vertiginos de 6 la mia de locuitori, în mai toate orașele mari din România. Astăzi noi deczii ale CNSU vin să modifice restricțiile impuse în ultimele zile. Masca de protecție devine, din nou, obligatorie. Măsura aprobată de autorități va intra în vigoare începând de astăzi, anunțul fiind făcut de cei doi miniștrii, de la Sănătate și Interne. Urmează ca noile măsuri să fie publicate de urgență în Monitorul Oficial.

Noi măsuri restictive valabile de astăzi. Masca de protcție devine obligatorie

Restricțiile impuse până astăzi au în vedere zonele unde incidența a crescut peste 6 la mia de locuitori. Dacă până la această oră masca de protecție era obligatorie doar în spațiile închise și la o distanță de cel puțin 50 de metri de instituțiile de învățământ, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne au emis un ordin comun care schimbă această restricție.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă”, se spune în comunicatul de astăzi.

Excepțiile de la obligativitatea măștii

Începând de astăzi în zonele unde rata este peste 6 la mia de locuitori, cumulată la 14 zile, masca de protecție devine obligatoriie și în spațiile deschise. Excepția de a purta masca de protecție în spațiile publice, în noul ordin, face referire doar la cei care desfășoară activități cu caracter sportiv, individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

„Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.

Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască. Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.”

Obligativitatea măștii intră în vigoare și în București

Noua măsură anunțată de cele două ministere se va aplica și în București, având în vedere incidența ratei de infectare la nivelul capitalie. Conform datelor publicate astăzi, la ora 13:00, în București incidența a ajuns la 10,93 la mia de locuitori. Cu alte cuvinte, începând de astăzi bucureștenii vor fi obligați să poarte masca de protecție în toate spațiile deschise, fie că vorbim de parcuri, sau stațiile de autobuz.

În afară de excepțiile amintite anterior, se vor lua decizia de exceptare a obligativității măștii doar la propunerea la propunerea direcţiilor de sănătate publică a municipiului Bucureşti, prin hotărârile comitetului municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

În aceeași situație se află și celelalte orașe, unde intră în vigoare noua măsură, decizia de exceptare rămânând la latitudinea DSP-urilor județene sau a comitetelor locale pentru situații de urgență. Ordinul comun nr. 874/81/2020 va fi publicat în următoarele ore în Monitorul Oficial și conform normelor, cei priși fără masca de protecție riscă amenzi din partea autorităților, conform ordinelor emise până la această dată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI