Unii pacienți infectați cu COVID-19 au ales să își facă publice cazurile pentru a trage un semnal de alarmă că acest virus nu este o glumă, iar efectele sunt distrugătoare. Una dintre pacientele căreia viața i-a dat de înfruntat o mare provocare este Daniela, o pacientă infectată cu coronavirus. Aceasta a acordat un interviu, din terapia Spitalului Militar Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, declarând că boala evoluează „nu în ore, ci în minute, în secunde”.
Din dorința de a proteja și a avertiza cetățenii, Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” a transmis pe o rețea de socializare un material video cu mărturia unei paciente care a trecut prin cea mai urâtă perioadă a vieții ei. Având permisiunea medicilor curanți și ai pacientei în cauză, materialul video a fost făcut public, devenind în scurt timp viral.
Pacienta povestește că starea ei de sănătate s-a deteriorat rapid, iar moralul era la pământ. Daniela nu are suficiente cuvinte pentru a le mulțumi medicilor eroi care au fost alături de ea, au ajutat-o și i-au oferit îngrijirile necesare pentru a învinge lupta cu moartea.
În acest moment, pacienta este internată în secția ATI a Campusului medical militar ROL 2, iar alături de ea au fost colonel medic dr. Narcis Tănase, medic primar ATI, coordonatorul nucleului 1, locotenent-colonel medic dr. Adrian Tuță, medic specialist ATI și asistent medical Florentina Ciobanu, cadre medicale prezente și în materialul video de mai jos.
Deși multe persoane nu sunt conștiente de pericolul la care sunt expuse în orice moment, pacienta infectată cu COVID-19 îi roagă pe oameni să aibă grijă și să se ferească de acest virus atât periculos și să nu subestimeze efectele devastatoare pe care le poate avea.
„Mi-a fost foarte rău. Foarte rău mi-a fost. (…) Simptomele au evoluat nu în ore, ci în minute, în secunde. Am venit cu moralul la pământ și acești oameni au fost toată noaptea alături de mine, întrebându-mă, încurajându-mă, ridicându-mi moralul pentru a fi bine. Această boală este foarte grea. Oamenii trebuie să fie foarte atenți în a se proteja, a se feri, a avea grijă, a crede ceea ce se spune pentru că este adevărat. La unele persoane se manifestă mai rău, cum s-a manifestat la mine, la alte persoane se manifestă un pic mai blând”, a povestit pacienta cu Covid-19.
Urmărește interviul ingral:
De la agonie la sperață. Primele imagini și mărturii din terapia Spitalului Militar ROL 2
De la agonie la sperață. Primele imagini și mărturii din terapia Spitalului Militar ROL 2Astăzi, cu permisiunea medicilor curanți și a pacientei, am aflat ceea ce trăiește un pacient diagnosticat cu COVID 19, internat în secția ATI a Campusului medical militar ROL 2.În această primă parte a materialului, alături de noi au fost colonel medic dr. Narcis Tănase, medic primar ATI, coordonatorul nucleului 1, locotenent-colonel medic dr. Adrian Tuță, medic specialist ATI și asistent medical Florentina Ciobanu.Material realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu
Publicată de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central " Dr. Carol Davila" pe Joi, 30 aprilie 2020