Poza uimitoare de pe Marte: așa ceva doar pe Pământ s-a mai văzut până acum

Poza uimitoare de pe Marte: așa ceva doar pe Pământ s-a mai văzut până acum

Până și Marte și-a îmbrăcat “haina” de iarnă, cu toate că Planeta Roșie a avut mereu polii înghețați. Există un crater atipic pe Marte, acoperit complet cu ceva ce pare a fi zăpadă, dar ar putea fi o capcană mortală.

Agenția Spațială Europeană a publicat câteva fotografii cu craterul marțian Korolev, surprinse din spațiu cu o sondă de recunoaștere care studiază geomorfologia scoarței marțiene și încearcă să găsească măcar urme de apă lichidă.

Privit de sus însă, craterul Korolev arată ca un patinoar gigantic acoperit cu zăpadă de un alb imaculat, neatinsă nici măcar de vreun asteroid sau de nisipul de pe Marte.

Dar, specialiștii de la Agenția Spațială Europeană te sfătuiesc să nu te lași păcălit de aparențe, pentru că ceea ce ți se pare a fi zăpadă, este de fapt gheață, de o grosime atât de mare încât la noi pe Pământ ar putea fi considerată calotă glaciară.

crater marte

Craterul Korolev este situat aproape de polul nord marțian și e acoperit de un strat de gheață care spre centru poate avea și o grosime de aproape doi kilometri.

Deși pare ispititor, experții ne asigură că “patinoarul” este o capcană mortală. Aerul care se deplasează peste depozitul de gheață se răcește și se scufundă, creând un strat de aer rece care staționează direct deasupra gheții. Acest strat de aer extrem de rece împiedică topirea gheții și o menține așa probabil de mii sau milioane de ani.

Craterul are un diametru maxim de 82 de kilometri, deci este suficient spațiu cât să se dea pe gheață orașe întregi, dar nu te grăbi să-ți pregătești patinele și echipamentul de iarnă, pentru că încă n-ai cum să ajungi pe Marte.

NASA și companii de cercetare, printre care și cea a lui Elon Musk, visează să ducă omul pe Planeta Roșie, dar mai e mult până să se îndeplinească acest vis. Probabil va ajunge Musk la bătrânețe, iar omul abia dacă o să se mai întoarcă pentru scurt timp pe Lună.

Sursa: CNET
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI