Marinari români, în mâinile piraților. Cum au fost răpiți

Marinari români, în mâinile piraților. Cum au fost răpiți

Mai mulți marinari români au fost răpiţi de piraţi, în Togo. Nava pe care se aflau este sub pavilion românesc.

Mai mulţi marinari români au fost răpiţi de pe nava Histria Ivory, aflată sub pavilion românesc, în apele Republicii Togo, în Lome. Atacul asupra navei româneşti a avut loc duminică aseară, în jurul orei 20:00. Ministerul de Externe a activat celula de criză.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Abuja, are în atenţie evenimentele legate de incidentul produs în apele teritoriale ale statului Togo la data de 3 martie, în care a fost implicată o navă sub pavilion maltez. Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate”, arată Ministerul de Externe.

Nava, la bordul căreia se aflau 21 de marinari români, a fost atacată de piraţi în apropierea unui port din Togo şi mai multe persoane ar fi fost luate ostatice, numărul acestora nefiind deocamdată cunoscut. Nava a revenit în portul de unde plecase pentru a fi efectuate câteva reparaţii la stricăciunile provocate de piraţi, iar marinarii aflaţi la bord nu sunt răniţi.
Adrian Mihălcioiu de la Sindicatul Liber al Navigatorilor a confirmat pentru Libertatea că nava a fost atacată, iar în prezent se fac verificări pentru a identifica marinarii sechestrați. Din primele informaţii este vorba despre 3 marinari.

Nava Histria Ivory transporta mărfuri petrochimice din Togo către Liberia. Echipajul este format numai din marinari români.

Golful Guineea, cuib al piraților

Golful Guineea a devenit un câmp de luptă între marinari și pirații care, de regulă, caută să atace navele cu petrol din zonă.  Eforturile de a stopa acest fenomen des întâlnit pe coasta Somaliei nu prea au avut succes.  Autoritățile din țările care își împart Golful Guineea, precum Togo, Benin și Nigeria au devenit un cuib al piraților.

Potrivit Biroului Internațional Maritim, mai bine de 205 de atacauri ale piraților au fost înregistrate în Golful Guineea în ultimii 11 ani.