Marile companii, după Brexit: ce se va întâmpla cu activitatea de la Londra
Marea Britanie va părăsi blocul comunitar pe 31 ianuarie 2020, dar procesul de Brexit se va încheia pe 31 decembrie 2020. Până atunci, marile companii trebuie să-și pună afacerile în ordine, dacă vor să mai activeze în regat.
Companiile bancare, de asigurări și alte afaceri profitabile au planuri mărețe în ceea ce privește adaptarea la condițiile de Brexit. Peste 1000 dintre ele și-au propus ca în viitorul apropiat să-și deschidă birouri în Regatul Unit pentru a nu-și întrerupe activitatea, în condițiile în care, în trecut, putea avea un birou în apropierea Angliei și, datorită UE, era suficient. Acum, pentru a-și deservi clienții locali, trebuie să facă mai multe investiții semnificative.
Potrivit Reuters, multe firme se află într-o poziție dificilă din cauza Brexit și caută să atenueze într-un fel sau altul pierderile generate de lipsa accesului bilaterial nestânjenit dintre UE și Regatul Unite. Ca prim pas, companiile care în prezent își puteau servi clienții din UK direct de la sediile de bază au aplicat pentru permisul temporar de a opera în Marea Britanie după 31 ianuarie. Ca referință, acela este momentul când UK va părăsi blocul comunitar, informează compania de consultanță Bovill citând date obținute de la Financial Conduct Authority a Regatului Unit.
„Aceste date evidențiază limpede că multe firme văd în UK principalul centru de servicii financiare al Europei”, spune Michael Johnson, consultant la Bovill. Reversul este de asemenea valabil și foarte costisitor. Peste 300 de firme din Marea Britanie au deschis centre în UE pentru a continua să servească clienți din UE după Brexit, conform unui studiu efectuat de New Financial, un think-tank.
În practică, aproximativ 7000 de locuri din Regatul Unite vor fi relocate în Uniunea Europeană pentru a facilita tranziția detaliată mai sus. De partea cealaltă a baricadei, 2400 vor fi create la noile centre din Uniunea Europeană. Oficialii firmelor implicate în acest proces urmăresc cu atenția modul în care se desfășoară negocierile dintre UE și Regat pentru a lua cea mai eficientă decizie din punct de vedere economic.
Ca să îți dai seama cât de complicată va fi relația dintre Marea Britanie și UE în viitorul apropiat, ministrul britanic de finanțe a făcut referire la principiul echivalenței utilizat în Statele Unite, Singapore și Japonia. „Pentru mulți, echivalența va produce mult-necesara siguranță, dar este un cadru complex cu peste 40 de prevederi care nu este garantat pe termen lung și înseamnă lucruri diferite pentru firme diferite”, a spus Omar Ali, șeful serviciilor financiare al EY din UK.