Marele Zid Chinezesc s-a prăbușit. Câți metri s-au rupt în urma cutremurului de 6,9 grade din China
O secțiune a Marelui Zid datând din timpul dinastiei Ming (1368-1644) s-a prăbușit după ce un cutremur cu magnitudinea 6,9 a lovit sâmbătă la miezul nopții provincia Qinghai din nord-vestul Chinei, la o adâncime de 10 kilometri. Doi metri din Marele Zid s-au prăbușit în comitatul Shandan, în provincia Gansu din nord-vestul Chinei, care se află la 114 kilometri distanță de epicentrul din comitatul Menyuan, în prefectura autonomă tibetană Haibei din Qinghai.
Marele Zid Chinezesc, avariat din cauza unui cutremur
După seismul puternic, autoritățile au organizat o inspecție a relicvelor culturale locale și au descoperit locul prăbușirii. A fost instalată o protecție primară, iar lucrările de reparare și restaurare sunt în curs de desfășurare.
Cutremurul a lovit o zonă slab populată, dar mai multe orașe mai mari au simțit cutremurul. Nu au fost raportate decese, dar nouă persoane au fost rănite, dintre care opt au fost externate din spital și una se află încă sub observație.
Shi Yucheng, șeful Agenției pentru cutremure din Gansu, a declarat presei că cea mai apropiată zonă rezidențială se află la 40 de kilometri de epicentru, care se află pe o centură seismică, iar localnicii sunt obișnuiți să facă față cutremurelor.
În lupta locală împotriva sărăciei, casele rezidenților au fost modernizate sau renovate pentru a fi rezistente la cutremur, ceea ce a contribuit, de asemenea, la reducerea numărului de victime în cazul unui cutremur de o asemenea magnitudine, a spus Shi.
Când s-a construit Zidul Chinezesc
La 14 aprilie 2010, un cutremur cu magnitudinea 7,1 a lovit prefectura autonomă tibetană Yushu din Qinghai, provocând 2.698 de morți și 270 de dispăruți. Mai mult de 90% din casele locale s-au prăbușit în urma cutremurului și a mai multor replici puternice.
Marele Zid Chinezesc este o serie de structuri defensive în nordul Chinei și în sudul Mongoliei. Astfel de ziduri din China au fost ridicate încă din cele mai vechi timpuri pentru a proteja împotriva raidurilor nomazilor.
Se crede că primul împărat chinez, Qin Shi Huang (259 – 210 î.Hr.), le-a unit într-un singur sistem de fortificații. Cea mai lungă și mai bine conservată parte a zidului a fost construită în timpul erei Ming (1368-1644). Se întinde pe o lungime de aproximativ 8.850 km, din provincia Liaoning (nord-est) până în provincia Gansu (nord-vest).