Marea greșeală pe care o fac românii atunci când cumpără pește
La fiecare masă este recomandat să mâncăm pește. De câte ori nu am auzit această frază, mai ales când mergem la medic sau la nutriționist. Dar, când vine vorba de pește, trebuie să știm ce fel de pește să alegem. Dacă suntem cumpărători neavizați deosebim mai greu peștele de apă dulce sau de apă sărată, de pradă sau de crescătorie, slab sau gras.
Cel mai bun aliment pentru sănătate este peștele
Peștele și crustaceele sunt o sursă importantă de proteine, vitamine și minerale și au un conținut scăzut de grăsimi saturate. Nutriționiștii spun că o masă fără pește este una săracă. Dar, ca să putem avea pe masă un pește bun trebuie să știm să facem diferența între speciile de pești existenți pe piață. În ultima vreme piețele au fost invadate de pești din crescătorii. Specialiștii spun că este mult mai sănătos să mâncăm pești crescuți sălbatic. Cei din crescătorii nu au carnea la fel de sănătoasă și gustoasă ca cei din sălbăticie.
Dacă nu suntem un consumator avizat, ne va fi greu să deosebim peștele de apă dulce sau de apă sărată, de pradă sau de crescătorie, slab sau gras. Atunci când vrem să cumpărăm un pește trebuie să ne uităm la ceea ce vrem să cumpărăm.
Greșelile pe care le face un cumpărător când cumpără pește
Una din greșelile pe care le face un cumpărător este să-l creadă pe vânzător că este proaspăt, și să nu verifice. Peștele are un miros specific atunci când este stricat. Acesta ar putea fi un criteriu de bază în alegerea unui pește. Sunt mai multe modalități de a verifica dacă este proaspăt sau nu. Fileurile sau fripturile bune de pește ar trebui să fie de culoare rozalie și strălucitoare, nu gri sau cu aspect uscat.
Dacă solzii sunt încă pe el, ar trebui să fie proaspeți. Și dacă ești suficient de curajos să cumperi un pește proaspăt întreg, branhiile ar trebui să fie roșii și umede. La un pește proaspăt aripioarele și coada ar trebui să arate proaspete și strălucitoare. Un alt lucru important este să aflați dacă peștele din cutie este proaspăt sau congelat anterior și cât timp a stat acolo. Deseori, congelatul poate fi mai proaspăt decât cel proaspăt, deoarece în unele piețe este adus gata înghețat chiar de pe barcă.
Dacă totuși vreți să cumpărați un pește congelat, asigurați-vă că ambalajul este strâns înfășurat și sigur. Evitați pachetele care au cristale de gheață grele. Aesta este un semn că aerul a pătruns în ambalaj. Alegeți pachetele din partea de jos sau din spatele congelatorului. De obicei acestea nu sunt expuse la atât de multe fluctuații de temperatură.