Marea Britanie, exemplu pentru România. Cum au salvat milioane de oameni de la covid: ‘Asta e magia’
Marea Britanie este acum lovită crunt de valul 4, ca urmare a noii variante covid. Anglia a reușit să prevină nu mai puțin de 24 de milioane de noi infectări, conform unui raport guvernamental. Raportul mai spune că 230.800 de spitalizări au fost prevenite la cei cu vârsta de 45 de ani și peste. Acest succes se datorează programului de vaccinare COVID-19, până la 5 septembrie, mai spun sursele oficiale.
Marea Britanie, un succes demn de urmat. Campania de vaccinare este un succes
Pe 8 decembrie 2020, Marea Britanie a fost prima țară care a început programul de vaccinare COVID-19 după autorizarea de utilizare de urgență a vaccinului Pfizer – BioNTech de către Agenția Reglementării Regatului Unit.
Au fost aprobate de atunci vaccinuri suplimentare COVID-19, inclusiv vaccinul vector adenovirus Oxford – AstraZeneca, și mai recent un vaccin COVID-19 pe bază de ARNm dezvoltat de Moderna. Până în prezent, majoritatea persoanelor vaccinate din Marea Britanie au primit una sau două doze de vaccinuri.
Ultimul raport din Marea Britanie a inclus spitalizările evitate pentru cei cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani pentru prima dată. Aproximativ 51.900 de spitalizări au fost prevenite în această grupă de vârstă. Grupa include persoane sănătoase și grupuri cu risc, acestea din urmă fiind prioritare în campanie.
„Este încurajator să vezi un număr atât de mare de spitalizări prevenite”
Aproximativ 46.500 de admiteri au fost prevenite la cei cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani. Studiul arată că alte 73.800 de internări la cei cu vârste între 75 și 84 și 58.600 la cei cu vârsta de 85 și peste, au fost prevenite
Efectele indirecte ale programului de vaccinare nu sunt incluse în această analiză. Există dovezi că vaccinurile previn infecția și transmiterea, mai spune studiul. Prin urmare, cifra de 230.800 spitalizări prevenite este probabil să fie o subestimare.
Numărul de spitalizări evitate în Marea Britanie, prin vaccinare, mai spune studiul, poate fi estimat luând în considerare eficacitatea vaccinului împotriva spitalizării, acoperirea vaccinului și spitalizările observate, precum și prin modelare.
„Este încurajator să vezi un număr atât de mare de spitalizări prevenite. Inclusiv un număr mare în intervalele de vârstă mai mici. Aceste cifre arată rolul vital pe care îl joacă vaccinurile în protejarea împotriva bolilor severe și reducerea presiunii în NHS.
Vaccinul vă ajută să vă protejați și pe cei din jur. Pentru a obține o protecție maximă, este important să fie atriubite 2 doze de vaccin.”, declară Dr. Mary Ramsay, coordonatorea campaniei de vacinare din Marea Britanie.
Câți oameni din Marea Britanie au fost vaccinați până acum
Aproape 49 de milioane de oameni din Marea Britanie au primit cel puțin o doză de vaccin coronavirus, parte a celui mai mare program de inoculare lansat vreodată de țară. Aproape nouă din 10 din cei cu vârsta de 16 ani sau peste au avut o singură doză.
Anglia își îndreaptă acum atenția spre o campanie de rapel de toamnă și vaccinarea copiilor minori. O doză unică de vaccin este acum oferită tuturor tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani în școlile din Marea Britanie.
„Nu e un leac miraculos, totul e legat de efectul vaccinării în masă”
Succesul campaniei de vaccinare din Marea Britanie, spun specialiștii români, ar trebui să fie un exemplu demn de urmat. Explicația este una simplă, este de părere profesorul Bogdan Ghiţă, care spune că „Nu e un leac miraculos, totul e legat de efectul vaccinării în masă”.
„Rata de deces e de aproape 10 ori mai mare în România faţă de Marea Britanie, raportat la numărul de cazuri. În România mai sunt câteva săptămâni până se va ajunge la vârful valului patru. Spitalizările sunt reduse în Marea Britanie. Nu e un leac miraculos, totul e legat de efectul vaccinării în masă.
Asta e magia care a dus la reducerea numărului de decese şi de internări. Nu sunt spitale pline, nici probleme cu secţiile ATI. (..) În fiecare zi au fost conferinţe de presă, la care participau un specialist în boli infecţioase, un epidemiolog şi un farmacolog. Populaţia nu a trebuit să spună: am auzit de la cineva. Toată situaţia a fost prezentată zilnic de specialişti. În fiecare zi, la ora 5, era o prezentare a situaţiei din ultimele 24 de ore.”, a explicat profesorul român Bogdan Ghiţă, la Digi24.