Mare sărbătoare azi, 26 octombrie. Ce sfânt important prăznuim și ce nu e bine să faci azi
Mare sărbătoare azi, 26 octombrie, când românii sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, sărbătoare care vine cu multe tradiții, precum și cu multe interdicții, potrivit credințelor populare. Astfel, cei ce pun mâna pe pieptăn astăzi vor avea parte numai în necazuri, iar primejdiile îi vor pândi la tot pasul.
Ce sfânt important prăznuim astăzi, 26 octombrie. Ce nu trebuie să faci de această mare sărbătoare
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, care este sărbătorit la fiecare 26 octombrie. A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, reiese ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau a fost numit guvernator al Tesalonicului.
Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost băgat in teminiță. La acea vremea, crețtinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creștinii erau victime sigure.
Sfântul Dumitru l-a binecuvântat pe Nestor să îl ucidă pe Lie
Conform traditiei, Nestor, un tânăr creștin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împaratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase.
Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte și îi va spune: „Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi„. Prin rugăciunele Sfântului Dimitrie, Nestor reușește să-l străpungă cu lancea pe Lie.
După ce Nestor a învins, acestuia i s-a tăiat capul, iar Sfântul Dumitru a fst străpuns cu sukița
La finalul luptei, împaratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Astfel, din trupul lui Dimitrie, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.
De Sfântul Dumitru, pe 26 octomrie, nu ai voie să folosești pieptănul. Potrivit credinței populare, cel ce va folosi pieptănul va atrage numai necazuri și primejdii.
Nu este bine să semeni usturoi după Sfântul Dumitru
De asemenea, în Bucovina, tradiția spune că cine va seamăna usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru va avea anul viitor parte numai de pagube. La fel, se spune că cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sfântul Dimitru pentru a-i merge bine tot anul viitor.
În această zi de mare sărbătoare, femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă
De ce este bine să aprinzi focuri de Sfântul Dumitru
Nu în ultimul rând, în ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi rolul de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii.
După ce focul este stins, oamenii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi în anul viitor.