În iunie 2020, un grup de medici spanioli efectuau un studiu la nivel național. Studiul făcea referire la colectarea cazurilor de imagini și date clinice privind simptomele pielii la pacienții infectați cu COVID-19. Studiul fusese făcut pe 375 de cazuri. Rezultatul acestor studii a fost publicat într-o lucrare epidemiologică despre efectele COVID-19 asupra pielii.
Acest studiu a identificat și clasificat cinci modele cutanate clinice. În plus, iritarea pielii, dermatita și efectul de piele uscată sunt acum foarte frecvente, la persoanele cu o piele anterior sănătoasă, deoarece spălarea frecventă a mâinilor și purtarea echipamentului de protecție personală au crescut rapid aceste simptome ale pielii.
Efectele infecției cu COVID-19, la nivelul pielii, de asemenea, generează afecțiuni cronice ale pielii, spun cercetătorii spanioli. Aceștia, pe perioada studiului, au observat pacienți la care au apărut afecțiuni și simptome ale pielii generate de infecțiile cu COVID-19.
De la apariția COVID-19 în Wuhan, China în decembrie 2019, au existat rapoarte de caz la nivel mondial care documentează alte simptome, mai ales semne și simptome cutanate, se arată în studiul cercetătorilor spanioli. Acțiunea directă a Covid-19 asupra pielii a fost clasificată de un grup de dermatologi spanioli, în mai 2020. În acest moment au fost identificate cinci tipare clinice:
Cele mai frecvente simptome cutanate identificate au fost erupția maculopapulară, reprezentând 47% din semnele cutanate documentate. Următorul cel mai frecvent a fost eritemul acral și leziunile urticariale, ambele în proporție de 19%, erupțiile veziculare raportate ca descoperite la începutul pandemiei COVID-19, și leziunile urticariale, erupțiile maculopapulare și livedo, care au apărut în același timp cu alte simptome ale COVID-19.
Un grup de dermatologi de la Kings College Hospital, Londra, o zonă cu rate mari de infecție sugerează că vasculara este o clasificare clinică mai adecvată pentru a include atât acral cât și livedo. Un studiu, făcut de specialiști francezi, a identificat mai multe simptome vasculare ale pielii, inclusiv livedo, macule violacee, purpură, chilblains, fenomenul Raynaud și angioamele eruptive.
Deși studiile au arătat efectele COVID-19 asupra pielii, nu există ghiduri specifice de tratament pentru aceste afecțiuni. Tratamentul actual se concentrează pe măsuri de susținere.
Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun poate duce la dermatită iritantă. Afecțiunea este de obicei mai severă la persoanele cu barieră cutanată compromisă din cauza afecțiunilor inflamatorii cronice ale pielii. Specialiștii amintesc aici și eczemele, psoriazis și ihtioză.
”Purtarea măștii irită pielea cu efect de hiperhidratare, frecare care determină ruperea barierei epidermice și reacții de contact. Efectul acestei situații este că pot agrava boala de piele existentă. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun este esențială pentru a preveni răspândirea COVID-19.
Efectele adverse ale spălării mâinilor și ale utilizării produselor de dezinfectare sunt cauzate de expunerea prelungită la apă. Aceleași efecte apar și ca urmare a utilizării repetate de săpunuri cu 60% + alcool gel și detergenți pe piele și purtarea mănușilor de protecție.”, se arată în studiul spaniol.
Acest lucru poate provoca uscarea pielii, dermatită de contact iritantă și dermatită de contact alergică indusă de mecanisme fizice, chimice și imunologice, care perturbă sau elimină lipidele intercelulare, modifică keratina epidermică și cresc permeabilitatea și sensibilitatea pielii la iritanții fizici sau chimici.
Cu toate că este recomandată spălarea frecventă pe mâini, pentru a elimina potențialul virus, specialiștii recomandă totuși să nu se exagereze, deoarece există riscul să apară aceste afecțiuni ale pielii.