Niciun elev neprostit de manualele greșite de anul acesta
Un nou manual dintre cele proaspăt tipărite de editura Ministerului Educației este plin de greșeli lingvistice, erori factuale și nu numai.
Probabil credeai că s-a terminat nebunia manualelor școlare pline de prostii, dar din păcate, te-ai înșelat. Editura Ministerului Educației a făcut o treabă de mântuială, cel mult, astfel că manualul de istorie de la clasa a VI-a îți prezintă un trecut deformat, din diverse puncte de vedere.
Președintele editurii dă vina pe lipsa de timp: ”orice profesor, indiferent de cât de multă expertiză ar avea, va greși inevitabil atunci când este presat de timp. Or, tocmai asta s-a întâmplat cu autorii ultimelor manuale. Sistemul sub care funcționează editura Ministerului Educației programează eșecul.”
La pagina 90 a manualului, ai putea afla că trupele rusești au luat parte la reprimarea revoluției din Germania, deși realitatea e alta. Sebastian del Cano este prezentat drept ”secundul lui Magellan” la pagina 16.
La pagina 44, elevii vor afla că în timpul domniei reginei Elisabeta I, Anglia a cucerit noi teritorii în afara Europei, extinzându-și imperiul colonial. Totuși, tentativele din anii 1580 de a întemeia colonii britanice pe continentul nord-american nu au fost încununate de succes, iar primele tentative duse la bun sfârșit au avut loc abia în timpul lui Carol I Stuart.
Există și alte abateri de la programă. Istoricii susțin că studiul de caz despre Voltaire dispare la capitolul Iluminismului. Nici formarea statelor naționale în secolul al XIX-lea, cu exemplul Germaniei, nu este abordată în manual.
Revoluția industrială este tratată sporadic și deficitar, în vreme ce alte subiecte, cum ar fi Reforma și Contrareforma, abundă de informații, dintre care unele nu sunt neapărat semnificative.
Așadar, avem parte de încă un manual prin de greșeli, iar finalul poveștii s-ar putea să nu fie chiar aici.