Cum să faci o mâncare de gutui cu pui ca la mama acasă? Acest preparat este extrem de potrivit pentru sezonul rece. Poți folosi gutuile care ți-au rămas după ce le-ai cules la începutul de toamnă. Care sunt pașii pentru această rețetă?
Dacă ai rămas în pană de idei și nu mai știi ce mâncare să prepari la prânz, ai mai jos o opțiune perfectă. De asemenea, în acest mod poți să te folosești și de gutuile care cu siguranță ți-au rămas după ce ai terminat gemul și dulceața de făcut.
Acest fel de mâncare este delicios, deși mulți se feresc să prepare ceva sărat cu gutuile pentru că sunt foarte acrișoare și nu au o textură plăcută de toată lumea. Secretul este zahărul brun.
500 g carne (vitel, porc sau pasare – pui, rata, gasca)
500 g gutui (cca 2-3 bucati)
150 g unt gras cu min 80%
1 lingura ulei (poate fi de masline)
1 lingura de faina
sare, piper
un baton de scortisoara sau un varf de cutit scortisoara macinata (optional)
100 ml vin dulce licoros (Marsala, Porto, Lacrima lui Ovidiu)
20 ml rachiu de mere (Calvados) sau un congnac, brandy bun
50 g zahar alb sau brun (cca. 2 linguri)
zeama de la ½ de lamaie (Sursa: savoriurbane.ro)
Freacă bine gutuile de praf și de puf, ulterior spală-le bine și taie-le pe sferturi. Poți să alegi să le decojești sau nu, în funcție de preferința fiecăruia, dar va trebui să le lași puțin mai mult la făcut dacă le pui cu coajă.
După ce termin procesul în care le-ai curățat și tăiat, pune fructele într-un castron cu apă rece și puțină zeamă de lămâie pentru a nu oxida. Taie carnea în cubulețe mici și dă-le prin puțină făină pentru ca sosul ce se formează să se prindă mai bine de ele.
Pune o tigaie pe foc și adaugă unt alături de o lingură de ulei pentru a nu se arde prea rapid. Așează bucățile de pui care se vor rumeni mai bine și mai repede datorită făinii, ulterior scoate-le într-un castron.
Pasul următor este să te ocupi de gutuile pe care le vei încinge în tigaie cu puțin alcool. Aici poți să folosești un vin dulce alb, ulterior să presari două linguri de zahăr brun pentru ca ele să scape de gustul acrișor pe care nu îl dorești.
Într-o tigaie mare pune puiul făcut și varsă alături 2 cești de stoc de pui sau vită (supă clară de pui/vită), ulterior vei vedea cum acesta se îngroașă treptat și are o textură minunată.