Managerul Spitalului „Victor Babeș”, avertisment fără precedent cu privire la numărul cazurilor Covid-19 pe zi. Din păcate, autoritățile nu spun tot

Managerul Spitalului
Emilian Imbri, avertisment crunt cu privire la numărul cazurilor de Covid-19

Medicul Emilian Imbru lansează un avertisment înfiorător cu privire la valul patru al pandemiei. În ciuda pronosticurilor date de autorități și alți medici, realitatea este puțin alta, potrivit specialistului. După un calcul simplu, numărul cazurilor de Covid-19 ar putea fi de până la patru ori mai mare decât estimările făcute până acum.

Imunitatea colectivă în țara noastră

Medicul Emilian Imbri este una dintre figurile reprezentative în România, fiind deseori prezent în fața publicului cu informații prețioase, în contextul pandemiei de Covid-19. În urmă cu puțin timp, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” a conturat situația României în fața unui posibil val patru, oferind estimative un procent al persoanelor cu imunitate dobândită împotriva coronavrirusului.

„Ținând cont că la copii vaccinarea nu a început încă și nu s-au făcut încă presiuni pentru vaccinarea copiilor, asta însemană cam cinci milioane de suflete, mai luăm în calcul că o parte din populație e plecată din țară – 3 milioane – și mai rămânem cu cei care s-au vaccinat, unii au făcut boala, unii au anunțat, alții nu au anunțat și e un procent semnificativ.

Dacă în Israel se consideră că 10% din populație a făcut boala și se adaugă peste cei vaccinați, putem lua ca discuție că un număr însemnat de oameni au făcut boala și au imunitate și ajungem la 45-50%, dar din populația care locuiește în România. Asta înseamnă că e bine”, a declarat Emilian Imbri, potrivit B1.

Cu privire la atitudinea mult prea relaxată a unor cetățeni, medicul infecționist pune pe baza specificului poporului nostru. Cu toate acestea, specialistul nu-și pierde speranța că unii cetățeni vor da dovadă în continuare de prevenție.

„Pentru că am vorbit fără să fac încă glume… Românii sunt, în general, relaxați. E un specific, o calitate a românului, e relaxat și merge pe principiul «las că merge, las să se întâmple și vedem apoi». Eu sunt convins că cei care s-au vaccinat vor face și a treia doză”, a explicat dr. Imbri.

La câte cazuri de Covid-19 pe zi ne putem aștepta odată cu valul patru al pandemiei

Spre deosebire de estimările autorităților, în frunte cu reprezentanții din Sănătate precum Ioana Mihăilă sau Andrei Baciu, medicul Emilian Imbri dezvăluie că numărul estimativ de 1.500 de cazuri pe zi poate ajunge, de fapt, la 5.000-6.000, o cifră care poate pune din nou presiune pe sistemul medical.

„Se vehiculează printre specialiști, epidemiologi și virusologi, că vom ajunge probabil la 1.500 de cazuri pe zi. E posibil, dar nu poți să dai o dată exactă. Dacă faceți un calcul matematic, o să constatați că putem depăși 5.000-6.000 pe zi, avem de unde, apropo de populația care ar putea fi expusă”, a explicat medicul.

Cu privire la strategia de vaccinare adoptată, Emilian Imbri susține că prioritate la vaccinare o au persoanele care sosesc în țară din străinătate, acestea putând transmite tulpinile periculoase mai departe.

Pe de altă parte, medicul consideră că oamenilor trebuie să li se explice că nu au de ce să se teamă în mod special de efectele adverse ale vaccinului, dat fiind faptul că orice alt medicament are un prospect de două pagini în care sunt expuse posibilele efecte adverse.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe