Managerul maternității din Timișoara, de la disperare la revoltă după ce mamele și bebelușii sunt ținuți în frig: „Să iasă din vilele lor și să vadă ce simt oamenii de rând”

Managerul maternității din Timișoara, de la disperare la revoltă după ce mamele și bebelușii sunt ținuți în frig: „Să iasă din vilele lor și să vadă ce simt oamenii de rând”
Bebeluși aflați în maternitate Foto ilustrativă: Gulliver/Getty Images

Timișoara se află de marți seară fără căldură și apă caldă din cauza unei presupuse avarii. Deși primarul Dominic Friz a dat asigurări cu privire la rezolvarea problemei, din păcate, situația este neschimbată. Managerul Maternității Bega a explicat situația extrem de grea prin care trec cadrele medicale, dar mai ales pacientele, având în vedere că atât ele, cât și nou-născuții trebuie să stea în frig și fără apă caldă.

„Este o atitudine criminală”

Medicul Marius Craina, managerul Maternității Bega din Timișoara, lansează acuzații grave la adresa autorităților locale, în special Primăriei conduse de Dominic Fritz pentru faptul că unitatea medicală funcționează fără căldură și apă caldă, după ce tot orașul a rămas fără termoficare, de trei zile. Acesta acuză, de asemenea, că spitalul nici nu a fost anunțat de ce va urma, iar medicii și asistentele trebuie să găsească o formă de a încălzi proaspetele mămici și pe bebelușii acestora.

„Sunt foarte revoltat de faptul că nimeni, dar ABSOLUT NIMENI dintre cei care au putere de decizie și cunoșteau situația reală din Timișoara nu ne-au avertizat. E pur si simplu sfidător, este o atitudine criminală. Practic, în acest moment, la atâta incompetență nici nu mai așteptăm ajutor de la autorități”, a declarat Marius Craina, în direct la „Legile Puterii”, potrivit realitatea.net.

Medicul a mai povestit, de asemenea, că implicarea și devotamentul cadrelor medicale a împiedicat ca la acest spital să aibă loc evenimente tragice. Potrivit managerului, angajații au găsit soluții inedite pentru a încălzi pacienții, astfel că pentru mame s-au cumpărat saci de dormit, în timp ce o parte dintre bebeluși au fost băgați în incubator, acolo unde temperatura este mai ridicată.

„Mamelor le punem 2-3 pături, am cumpărat sacii de dormit, am apelat la soluția salvatoare să ducem noi-născuții în incubator, sigur că ne-a fost extrem de greu să le explicăm mamelor, este un moment atât de încărcat emoțional pentru ele. (…) Este o dramă, pentru că aceste femeie nu au niciun fel de vină, ele și-au făcut datoria să aducă pe lume o ființă.”, a explicat acesta.

“Am ajuns ca pe vremea lui Ceaușescu”

În continuare, medicul Marius Craina își exprimă dezactordul față de condițiile inumane din spitale, subliniind faptul că această situație este aproape aceeași cu cea din perioada lui Nicolae Ceaușescu, atunci când oamenii ateptau la rând pentru a ace un duș cu apă caldă.

„Am intrat în istoria neagră a maternității, în 2021 suntem în cartea Recordurillor. Bravo! Mare succes, stat eșuat! (…) Faptul că frigul le poate fi fatal pacienților ar trebui să-l știe si autoritățile și aici vorbim de toți bolnavii COVID din toate spitalele timișorene.

Trebuie să insist și asupra lipsei apei calde, avem un singur grup sanitar cu boiler electric, pentru 20 de paciente, am ajuns ca pe vremea lui Ceaușescu, să stea femeile la coadă sa facă un duș. Le-aș propune celor care conduc orașul să trăiască și ei așa, să iasă din vilele lor și să vadă ce simt oamenii de rând”, a afirmat medicul Marius Craina.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI